El personal laboral espanyol a Andorra es mobilitza per reclamar millores salarials

Han convocat concentracions cada dilluns fins al 25 de juny davant del María Moliner i del consolat

Comentaris

Concentració de treballadors espanyols davant l'ambaixada de seu país a Roma.
Concentració de treballadors espanyols davant l'ambaixada de seu país a Roma. PLEX ITALIA

Les seccions d'Andorra dels sindicats CSIF i UGT convoquen una concentració dilluns vinent a les portes del Col·legi Espanyol Maria Moliner a La Margineda i del consolat espanyol a Andorra. Aquesta convocatòria forma part de la mobilització del personal laboral exterior anomenada 'dilluns negres', promoguda per les organitzacions sindicals espanyoles més representatives a l'estranger. Les concentracions estan tenint lloc tots els dilluns des del 30 de maig, i s'estendran fins al 25 de juliol, davant de totes les ambaixades i centres de l´exterior.

Amb aquesta mobilització, tant la part social com els mateixos treballadors i treballadores exigeixen que l'AGE (Administració General de l'Estat Espanyol) faci els passos necessaris per iniciar un procés de negociació que millori les condicions laborals del conjunt del personal laboral al exterior, amb independència del país on es treballi i de quin sigui el ministeri d'adscripció. El col·lectiu afectat és el personal administratiu i de serveis de les escoles i el del consolat.

Les demandes se centren en dos punts: una actualització retributiva que corregeixi la pèrdua de poder adquisitiu després de tretze anys de congelació salarial; i avançar en el desenvolupament de l'Acord de Condicions de Treball del PLEX (Personal Laboral a l'Exterior) per establir una estructura salarial objectiva i implementar una escala de classificació professional que permeti l'establiment de funcions clares, així com definir retribucions justes i homogènies per a totes les categories i centres a l'exterior.

Els promotors de la mobilització ja han advertit que les concentracions seran "el tret de sortida de les protestes que s'intensificaran a la tardor si l'Administració [espanyola] no accedeix a negociar". El personal laboral a l'exterior ha augmentat la pressió sobre el ministeri espanyol d'Exteriors en particular i sobre l'Administració en general en els darrers mesos. Els treballadors al Regne Unit van dur a terme una vaga durant diverses setmanes a partir de mitjans de març, mentre que a altres països com els Països Baixos, Alemanya o Bèlgica també hi ha hagut aturades i protestes.

A Austràlia, Finlàndia, Suècia, Noruega o Itàlia el personal laboral també s'ha sumat a les denúncies de la situació en què treballen, principalment el fet que els seus salaris estan congelats des del 2008 amb la seva pèrdua de poder adquisitiu durant aquests anys per la inflació als països on treballen, i han advertit que podrien sumar-se a les mobilitzacions. Des del ministeri d'Exteriors asseguren que és un tema prioritari per al departament  i que, dins de les seves competències, està fent "tots els esforços possibles" perquè s'atenguin les necessitats d'aquest col·lectiu. En aquest sentit, ja s'estan estudiant "mesures a mitjà i llarg termini" que no s'acaben de concretar amb el malestar i enuig dels treballadors.

Comentaris

Trending