Pares d’escolars plantegen avançar les vacances davant la por d’haver de confinar-se per Nadal

Actualment, un 13% de les classes, amb especial incidència a primària, estan totalment confinades i la sensació és que amb el doble cribratge, poden aparèixer més positius, fet que fa que alguns progenitors valorin no dur els nens al centre la setmana vinent

Una escolar amb mascareta fen treball a classe.
Una escolar amb mascareta fen treball a classe. ARXIU

La situació que el coronavirus està provocant al sistema escolar genera neguit i molts dubtes, a les famílies. A dada d’avui, fins a 75 classes estan confinades, xifra incrementada per l’inici d’un doble cribratge que no acaba de convèncer tothom i pel fet d’aïllar tota l’aula a primària amb només un positiu. És a dir, un 13% del total. Davant aquestes dades, i amb el temor d’haver-se de confinar per Nadal, són molts els pares que posen a la taula la possibilitat d’iniciar anticipadament les vacances. Fins i tot, hi ha alguns que ja es plantegen no portar els nens la setmana vinent.

La Covi-19 s’ha escruixit de forma important en la població infantil al llarg d’aquesta sisena onada. Cert, amb casos en la seva immensa majoria lleus, però això no evita que estigui generant un important maldecap a l’hora de gestionar-ho. Tant pels pares tant per Salut. Vistes les dades epidemiològiques, la setmana passada es va adoptar una doble mesura. Per un costat, el doble cribratge setmanal a primària. Per l’altre, el fet que qualsevol positiu a una aula d’aquest nivell comporta el confinament de tot el grup.

Salut comptabilitza 150 aules amb alguna afectació; 75 d’elles totalment confinades, mentre que 35 més tenen algun alumne aïllat i sobre 40 es fa, per ara, vigilància passiva

I això ha tingut repercussió. Segons ha informat Govern, aquest dimecres hi ha 150 aules amb alguna afectació. I en 75 casos això suposa l’aïllament a domicili de tots els alumnes. És a dir, el 13% de les 580 classes que es comptabilitzen al Principat, entre els diferents sistemes educatius. En algun centre de primària, segons ha pogut saber Altaveu, tot just estarien en funcionament normal quatre dels quinze grups existents entre maternal i primera ensenyança. A banda, 35 grups més tenen algun alumne confinat -en aquest cas a secundària on fins a tres casos no s’envia a casa a tothom- i sobre 40 més es fa vigilància passiva.

La situació genera neguit entre les famílies, malgrat la desacceleració que la pandèmia ha experimentat els darrers dies. El doble cribratge, per exemple, genera certa divisió entre els progenitors. Hi ha qui el considera correcte a qui no vol saber res de fer tests als seus fills, encara que això suposi haver de renunciar al servei de menjador i a unes activitats extraescolars que, tot s’ha de dir, algun centre ha decidit aturar, almenys, fins passades festes tant per la situació epidemiològica com per les dificultats d’organització que provoquen les noves restriccions de Govern. És el cas, per exemple, dels nivells de primària de l’escola espanyola. Aquesta disparitat d’opinions ha provocat que des de les AMPA, conscients que han de representar tot el col·lectiu de pares, s’hagi optat per no valorar la mesura, vista, justament, que és complicat poder oferir una valoració que acontenti tothom.

El que sí que està clar que hi ha inquietud pel que pot passar els pròxims dies. Hi ha pares que, no ho neguen, comencen a témer pel Nadal. Per haver-se de confinar durant les festes pel fet que algun company dels seus fills doni positiu en els pròxims cribratges. I, per això, alguns que posen sobre la taula que seria convenient plantejar-se avançar ni que sigui al pròxim divendres l’inici de vacances.

Hi ha malestar en algun sistema educatiu pel fet que la respectiva AMPA ha decidit no eximir el pagament del menjador malgrat que l’alumne estigui confinat a casa seva

Els partidaris d’aquesta opció apunten, per un costat, que tampoc es perdrien tants dies lectius. Tot just tres durant els quals, defensen, es podria fer classes de forma telemàtica o passar exercicis als infants. També s’entén que podria ajudar a contenir els contagis. I un darrer punt apuntat a Altaveu per alguns dels progenitors: el risc que no tothom pugui complir les mesures d’aïllament, sobretot en el cas que sigui simplement per contacte i no pas perquè l’infant hagi donat positiu. Es recorda que són moltes les famílies amb la intenció de passar el Nadal al seu lloc d’origen i s’alerta que difícilment tothom seguiria l’ordre del confinament.

De fet, en alguns col·legis es té la sensació que, encara que no es produeixi aquest avançament de vacances, molts pares podrien aplicar-lo unilateralment. És a dir, decidir que aquests tres dies no porten els fills a l’escola. Alguns, fins i tot, ho haurien comentat ja en converses amb altres progenitors.

I una altra situació que està generant certa tensió en el marc de tants confinaments d’aules és el fet que alguns pares es queixen que, malgrat no poder anar al centre educatiu i, per tant, al menjador, el servei es paga igualment. Algunes AMPA recorden que necessiten aquests ingressos per poder cobrir les despeses del servei, que no disminueixen en excés encara que s’hagi d’atendre menys alumnes.

La mesura però, depèn de cada entitat; per exemple, a primària del Maria Moliner fa temps que es va optar per no cobrar la quota durant el confinament del menor. En tot cas, un problema més, un dels molts, que genera una pandèmia que ha aprofitat el fet que els infants no estan encara vacunats per expandir-se en aquesta franja d’edat i que manté en escat tot el sistema educatiu.

Comentaris (10)

Trending