La nova normativa espanyola obliga universitats privades a exiliar-se a Andorra

Espanya exigirà que els centres adaptin els seus programes en un termini màxim de cinc anys per acabar amb les formacions de dubtosa qualitat

Comentaris

Ester Vilarrubla durant una compareixença pública.
Ester Vilarrubla durant una compareixença pública. SFGA

La nova normativa que prepara el Govern espanyol per a les universitats ha fet que alguns d'aquests centres es plantegin la possibilitat d'instal·lar-se a Andorra. Ja n'hi ha quatre després de l'anunci, aquesta setmana, de l'arribada de la Humanium International University.

El govern espanyol obligarà les universitats privades a corregir els seus programes o adaptar els que ja tenen en un termini màxim de cinc anys. Hauran d'incloure 10 graus, sis màsters i tres programes de doctorat de tres branques de coneixement diferents.

A priori, la part més difícil de complir serà les dels graus perquè actualment l'alumnat de màster representa un percentatge molt alt. A Espanya hi ha 36 universitats privades. L'aparició de centre de dubtosa qualitat amb ensenyament virtual ha provocat que el ministeri d'Educació espanyol endureixi els requisits.

En aquest escenari, Andorra s'ofereix com una sortida ja que encara que no formi part de la Unió Europea pertany a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), l'anoment Pla Bolonya. Això permet que els diplomes siguin reconeguts a nivell continental. A més, la llei aprovada el 2018, fiscalitat a banda, és força més laxa per la instal·lació d'universitats ja que, fins fa poc, aquestes no havien pagar perquè els seus plans d'estudi fossin reconeguts per l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA). 

Malgrat la bona acceptació de noves universitats palesada per la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla durant la presentació de la Humanium -centre avalat per Actua-, el cert és que la seva implantació, i la de les altres que l'han precedit, té més zones d'ombra de llum.

El responsable de comunicació de la Humanium University, Eugenio Martín va anunciar l'inici de les activitats el pròxim curs. A banda de la conveniència d'ensenyar a tocar un instrument musical de manera virtual, l'AQUA, tret que faci una validació exprès, triga gairebé un any en aprovar el pla d'estudis. Pel moment, té la universitat té la seu en un espai de coworking.

Comentaris (10)

Trending