Mor l’exsubsíndic i exdirector del Lycée Comte de Foix Eduard Rossell

Tenia 90 anys i gran part de la seva vida va estar dedicada a la política i a la docència, àmbit en el qual va ser reconegut per França amb condecoracions com la seva inclusió en l’Ordre de les Palmes Acadèmiques, entra altres

Eduard Rossell, a l'esquerra, durant la primera visita de Martí Alanis al país.
Eduard Rossell, a l'esquerra, durant la primera visita de Martí Alanis al país. Arxiu Nacional / Félix Peig

Qui fou subsíndic general i director del Lycée Comte de Foix, Eduard Rossell Pujal, ha mort aquest divendres. Tenia 90 anys i, al llarg de la seva vida, també va ocupar altres càrrecs de responsabilitat. Entre altres, va ser el primer president de la branca andorrana de l’Associació de Membres de l’Ordre de les Palmes Acadèmiques (Amopa). De fet, va ser un dels primers nacionals condecorats amb aquesta distinció, justament per la seva tasca al capdavant del centre educatiu francès.

Rossell va ser mestre de professió, però també es va dedicar a la política. Escollit conseller general en diverses ocasions, entre el 1967 i 1971 va ser nomenat també subsíndic general, amb Francesc Escudé com a síndic. En aquells quatre anys, cal destacar la creació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (1968) i la primera visita del Copríncep francès, Charles de Gaulle, al país. També va ser present en el nomenament de Joan Martí Alanis com a Copríncep Episcopal, el 1971.

Més enllà de la seva dedicació política, l’educació va ser la seva passió. Va ser mestre però se’l recordarà sobretot per la seva tasca com a director al Lycée Comte de Foix durant els anys vuitanta. Va deixar el càrrec l’any 1992 i, justament, per premiar la seva tasca França li va concedir la condecoració com a oficial de l’Ordre de les Palmes Acadèmiques, una distinció per la seva contribució a la difusió la de cultura, la ciència o l’educació gal·la.

El 1993 es va crear al Principat la secció andorrana dels membres d’aquesta ordre i Rossell en va ser el primer president. També tenia altres condecoracions vinculades a França, com ara la de cavaller de la Legió d’Honor i de l’Ordre Nacional del Mèrit.

Comentaris (2)

Trending