Clam perquè les autoritats educatives collin el Janer perquè posi ordre als casos d’assetjament

La direcció del centre contacta amb les famílies per comunicar-los que fa tres cursos que està fent seguiment del cas que en transcendir a les xarxes socials ha obert la caixa dels trons i posa en qüestió l’actuació de l’escola

Una imatge de l'escola Janer.
Una imatge de l'escola Janer. ARXIU

Que la víctima d’un cas d’assetjament escolar presumptament hagut al col·legi Janer hagi finalment publicitat a través de les xarxes socials l’última situació que ha viscut ha obert la caixa dels trons. Alumnes, ex-alumnes i pares d’estudiants al centre reclamen que les autoritats educatives, des del Govern a la conselleria d’Educació de l’ambaixada espanyola atès que el Janer segueix el sistema espanyol, agafin el toro per les banyes i no només investiguin el cas que ara hi ha sobre la taula. Sinó que repassin tot l’historial.

El clam és que s’examini si l’actuació del centre s’ajusta al que toca i, en cas contrari, que s’intervingui en conseqüència. Diverses fonts consultades per l’Altaveu han assegurat que el cas d’aquesta adolescent de 14 anys que ha denunciat a través del seu perfil d’Instagram què sent després de l’últim episodi que considera d’assetjament és només la punta de l’iceberg de les situacions anòmales que des de fa anys es donen al Janer i que tenen per resposta actuacions suposadament massa laxes, que tendirien a minimitzar els fets i a resoldre’ls (o pretendre fer-ho) per la porta del darrera i prioritzant no fer soroll abans de tancar degudament els casos.

Instal·lacions del col·legi Janer.

Relacionat

Educació investiga un presumpte cas d’assetjament al Janer denunciat via xarxes socials

De fet, arran de la informació de l’Altaveu en què es deixava clar que Educació està investigant el cas, la direcció del centre ha corregut a enviar una comunicació a les famílies del col·legi per exposar el seu posicionament. Després de retreure a aquest mitjà que no s’hagi contactat el centre -l’Altaveu va demanar directament el posicionament al ministeri d’Educació, qui va confirmar l’obertura de la investigació-, la missiva signada per Juan-Ignacio Pérez Diz, director del Janer, assegura que fa tres cursos que s’està fent seguiment del cas. I que ara ha tornat a activar les autoritats pertinents arran de la publicació de la menor a les xarxes.

LA VÍCTIMA I LA POLICIA

En efecte, la situació d’aquesta adolescent fa temps que dura. Els tres cursos que diu la direcció del centre o una mica més i tot. En tot cas, i arran d’una xerrada d’agents de la policia sobre ‘bullying’ que es va fer a l’escola, la pròpia menor, acabat l’acte, es va acostar als funcionaris i els va alertar sobre la seva situació. Per tant, la policia també ha intervingut en més d’una ocasió per aquest cas. I ho ha tornat a fer ara arran de la publicació a Instagram.

Menuda de mena, entre altres coses, la menor ha estat tractada per un suposat trastorn alimentari. De fet, per exemple, el curs passat se’l va passar en bona part ingressada a la unitat de salut mental de l’hospital. Ni de bon tros es tracta d’una adolescent amb un entorn familiar desestructurat, no és res d’això, però sí que és una noia especialment vulnerable i que té clar que no és ella qui ha de canviar de centre educatiu.

El director del col·legi manté que “quan hi ha algun tipus de conflicte dins de l’escola, iniciem de forma immediata les accions pertinents per intentar solucionar-ho. En la majoria de casos la solució sol ser ràpida i efectiva però en algun cas concret es complica molt degut a altres factors personals”

En aquest inici de curs (2022-2023), a l’adolescent en qüestió, que repeteix segon d’ESO, se li hauria posat d’allò més malament que se l’hagués ubicat en una classe en què també estaria escolaritzat un dels seus presumptes assetjadors. Aquesta circumstància, segons algunes fonts, hauria tornat a alterar de manera important la noia, que no ha resolt del tot mai la seva situació. Tampoc l’escola hauria aconseguit -pel motiu que sigui- eradicar el problema. De fet, totes les fonts consultades consideren excessivament laxa l’actitud de l’escola.

Alumnes, ex-alumnes -justament alguns estudiants del centre el van acabar deixant per situacions d’assetjament mal resoltes- i pares consideren que no s’apliquen els protocols amb la rigorositat que caldria i es qüestiona molt i molt la gestió de la direcció del centre. El prestigi de la institució i la pulcritud dels currículums brillants passaria per davant de qualsevol cosa, segons aquests agents educatius que demanen que ara que gràcies, o malauradament, a les denúncies via Instagram d’una alumna és possible que apareguin d’altres situacions igual o pitjors, siguin les autoritats educatives del país les que agafin les regnes de la situació.

Fins i tot, si escau, es reclama que sigui directament el ministeri o la conselleria espanyola els qui assumeixin en primera persona els casos que apareguin a l’escola. Que s’obri un canal directe a partir del qual no calgui passar pels òrgans de direcció del centre confessional, respecte l’actuació del qual fa molt temps que socialment hi ha dubtes. Evidentment, això es rebutja totalment des de l’escola. La versió del centre és ben diferent. I així s’ha comunicat aquest mateix dissabte a les famílies dels nois i noies escolaritzats al col·legi.

LA POSICIÓ DEL CENTRE

El missatge firmat per Pérez Diz deixa clar que, respecte al cas que ha fet saltar totes les alarmes, “ahir vàrem parlar amb el nou inspector del Govern d’Andorra per informar-lo personalment d’aquesta publicació a Instagram. Fa tres cursos estem fent un seguiment exhaustiu del cas des de l’escola amb coordinació amb diversos agents externs, entre ells Inspecció Educativa, que ja disposava del dossier/informe on es recullen les accions que hem dut a terme en aquest temps”.


WhatsApp Image 2022 10 01 at 12.12.15 (1) (1)
Fragment de la comunicació enviada a les famílies.

El director del col·legi Janer manté en la comunicació que “quan hi ha algun tipus de conflicte dins de l’escola, iniciem de forma immediata les accions pertinents per intentar solucionar-ho. En la majoria de casos la solució sol ser ràpida i efectiva però en algun cas concret es complica molt degut a altres factors personals -la noia que ha denunciat el cas actual va veure agreujada la seva situació per un fet complicat que va a haver de viure el seu germà major arran d’un accident- i externs que des de l’escola no sempre podem gestionar”. I acaba afirmant que “tot el personal del centre està molt sensibilitzat davant de qualsevol situació de vulnerabilitat dels nostres alumnes”.

Comentaris (24)

Trending