La venda de vehicles es frena en l’inici del 2023

La patacada és especialment forta en el sector dels turismes, amb una davallada d’operacions del 36% només a l’abril i del 12,1% en els quatre primers mesos de l’any

Vehicles en un concessionari.
Vehicles en un concessionari. arxiu

No ha estat pas un bon abril per als concessionaris. Almenys, així ho indiquen les dades de matriculacions que ha fet públiques el departament d’Estadística. La caiguda en comparació al mateix mes del 2022 és del 25% i això també llastra les dades globals de l’any. La frenada del sector és important. Entre gener i abril s’han registrat prop d’un 10% menys d’operacions que el mateix període de l’any passat.

Així, durant l’abril es van matricular únicament 309 vehicles. És una de les xifres mensuals més baixes dels darrers anys i representa una caiguda del 25% en comparació al mateix mes del 2022, quan es van registrar un total de 412 operacions.

Si les dades s’analitza per tipologia de vehicles es comprova que únicament els de dues rodes salven la situació (+6,6%, 81 matriculacions per les 76 de l’any passat). En canvi, es constata que la patacada més forta ha estat en la venda de turismes. Tot just es van fer 188 transaccions, per les prop de 300 de l’abril del 2022. Per tant, la davallada d’operacions arriba al 36%. En canvi, en els vehicles industrials -camions i camionetes- hi ha una certa estabilitat (31 vendes per 32).

Aquestes males dades semblen indicar una frenada en la venda de vehicles i, especialment, en la de turismes, en aquest inici del 2023. Entre gener i abril, tot just s’han registrat 1.306 matriculacions, en comparació a les 1.441 del 2022. Per tant, hi ha un descens del 9,4%. I, novament, el principal responsable d’aquesta tendència a la baixa és el sector dels turismes.

Així, en aquests primers quatre mesos, el nombre d’operacions es queda en 896. En canvi, en el mateix període del 2022, ja se superava el miler (1.019). Així doncs, la davallada és, en aquest cas, del 12,1%. En canvi, hi ha una petita recuperació dels vehicles industrials (+8,9%) i els de dues rodes aconsegueixen mantenir les dades, almenys per ara.

Analitzant les dades segons el tipus de carburant, es constata que són els vehicles tradicionals -és a dir, els que funcionen únicament amb gasoli o benzina- els qui més arrosseguen a la baixa les dades de matriculacions. En el primer cas, el descens és del 22,5% en els primers quatre mesos de l’any. En el segon, fins a un 11,8% de davallada. En canvi, aquells que funcionen en part amb electricitat, registren dades lleugerament positives o, en el pitjor dels casos (100% elèctrics) amb certa estabilitat.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending