L’USdA veu “imprescindible” la reforma de les lleis laborals i la CEA s’obre a analitzar-la

El sindicat considera que, amb l’actual legislació, serà “impossible” crear comitès d’empresa i negociar convenis col·lectius mentre que la patronal també considera interessant analitzar canvis sempre que es mantingui un criteri de representativitat

Una reunió del Consell Econòmic i Social.
Una reunió del Consell Econòmic i Social.

Patronals i sindicats es mostren disposats a treballar en una reforma de la normativa laboral que fomenti una millor interlocució entre totes dues parts. De fet, per als segons és absolutament imprescindible, ja que amb l’actual regulació “ho hem intentat per passiva i per activa”, però no hi ha forma d’aconseguir que a dins les empreses hi hagi representants dels treballadors. Des de la CEA, s’obre a parlar sempre, això sí, amb una línia vermella: cal mantenir sempre un criteri de representativitat. Qui segui a la taula ha de tenir al darrere prou suport, siguin assalariats o negocis.

El secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach, ha deixat clar que la modificació de la legislació, a la qual es va mostrar obert el cap de Govern, Xavier Espot, durant el Debat d’Orientació Política, és essencial. “Si no es fa la reforma de la Llei de relacions laborals difícilment hi haurà comitès d’empresa i convenis col·lectius”, afirma. I és que, recorda, fa temps que l’entitat prova d’assolir-los, sense èxit en la gran majoria de casos. “Nosaltres ho hem intentat fins ara per activa i per passiva però és impossible perquè hi ha l’acomiadament lliure que flota per sobre de tots els treballadors”, assegura.

En aquest sentit, apunta que “la gent no vol maldecaps” i que “una persona no vol ser delegat de personal i que després li caigui tot a sobre sense tenir les màximes garanties i un sindicat a darrere que li pugui donar suport”. De fet, avança que “treballem amb el nostre advocat tota una sèrie de coses que volem presentar al Consell Econòmic i Social i a veure si Govern les té en compte o no”. I un aspecte que considera clau és que “cal reconèixer els sindicats com a interlocutors dins de les empreses”. En cas contrari, “si tu vols ser delegat de personal ara estarà sol”.

Ubach insisteix que “s’ha de reconèixer la figura del delegat sindical dins l’empresa; ara només es parla de delegats de personal”. I recorda que això “s’està infringint des de fa anys”, ja que “totes les empreses de més de 20 treballadors els haurien de tenir” i això no passa.

Espot dirigint-se cap el farístol.

Relacionat

Espot, obert a modificar les transferències i les lleis laborals per donar més força als sindicats

Des de l’altra part, la patronal, també hi ha disposició a abordar modificacions en la legislació, tot i que no consideren que els sindicats “tinguin menys armes”. Així ho apunta el gerent de la Confederació Empresarial (CEA), Iago Andreu que, però, admet que “hi ha una realitat que ens trobem al sector privat: no hi ha representació dels assalariats ni tan sols al si de les empreses”. Això, indica, es deu a diferents causes i admet que una és “cultural”. Per tant, “tocarà fer més difusió del fet que ser un representant dels treballadors no posa en risc la feina”. Ara bé, també n’hi ha d’altres, com pot ser la rotació laboral.

Andreu es mostra disposat a fer canvis. “Tot el que sigui fer més àgil el procediment i donar més garanties, estem oberts a parlar-ne”, indica, tot recordant que “l’empresa privada és la primera interessada moltes vegades a tenir uns interlocutors realment representatius del sector privat”. Una situació que, ara, no es dona: “ens trobem gent que, malgrat la bona voluntat que posen, no el coneixen de primera mà”.

Per això, considera que no ha de ser un problema modificar la legislació per “fer més fàcil que els treballadors s’organitzin”. Això sí, amb una clara “línia vermella” que és “la representativitat”. Des de la CEA es defensa que “la Llei d’acció sindical i patronal es pot modificar, però s’ha de mantenir uns certs criteris de representativitat; es poden ajustar però han de ser-hi”. Cal “garantir que qui seu a la negociació és realment representatius” i, per tant, “si ens posem a revisar la llei, això ha de ser innegociable” ja que “si volem que el resultat de la negociació sigui vinculant, cal que qui segui en la taula compleixi aquesta condició”.

EL SANT CRIST QUE IL·LUMINA EL CAMÍ A L’OIT

Ubach també ha valorat positivament l’anunci fet per Espot que s’estudiarà l’ingrés d’Andorra a l’Organització Internacional del Treball (OIT). Ho ha fet, però, sent forçà crític perquè entén que la decisió arriba amb molt retard. “Fa deu anys que ho reclamem i sempre se’ns ha dit que no tocava. Ara, quan els hi pica, es rasquen. Anem molt tard”, ha assegurat el líder de l’USdA, tot lamentant que “van amb un tempo completament diferent del de la resta del món”. Tot i això, celebra, a la seva peculiar manera, l’anunci: “Alabat sigui Déu que hagi baixat el sant Crist gros i enlluernat al cap de Govern”.

El líder sindical aprofita per llançar un altre dard. “Volem un acord d’associació sense estar alineats al món laboral europeu. Estem més a prop de Burkina Faso; és amb ells que hauríem de fer el conveni”, ha comentat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending