La Unió Hotelera demana ajornar la taxa turística si la pandèmia s’allarga en el temps

L’entitat accepta amb resignació una figura que no comparteixen però reclamen que se’ls permeti participar en la seva definició i que “es treballi bé” perquè en cas contrari, “serà un fracàs”

Turistes a l'avinguda Mertixell.
Turistes a l'avinguda Mertixell.

El sector hoteler es resigna al fet que, en poc temps, Andorra tindrà una taxa turística. No els agrada, però l’entomen com a “inevitable”. Això sí, demanen que quan s’hagi de configurar es faci amb consens amb els implicats. I, sobretot, que en cas que la crisi sanitària provocada pel coronavirus s’allargui en el temps, es plantegi un endarreriment de la seva entrada en vigor, prevista per l’any 2022.

Així ho indica el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. No amaga que la nova figura no convenç, ni de lluny al sector. “Sempre hem dit que no la volem, que no la compartim, però sabem que és inevitable i hem d’assumir-ho com abans millor”, comenta. Per això, “el que sí que demanem és que ens facin partícips sobre les decisions”. Per tant, reclamen poder dir la seva sobre aspectes com la forma de recaptació o si ha de gravar només a turistes o també a visitants.

Des de la patronal es té clar que el que es recapti ha de revertir en el sector, principalment en promoció

“Volem discutir de tot això i acabar-ho d’aclarir i també analitzar la repercussió a nivell econòmic”, comenta. A banda, tenen clar que “ha de repercutir en el sector; una part per promoció i, potser, l’altra per pal·liar els inconvenients que pugui generar el turisme”. Així, adverteix que “tampoc serviria de res que es faci i que s’acabi utilitzant, per dir alguna cosa, per comprar entrepans als del Consell”.

Pujol admet que no sap quin hauria de ser l’import però avisa que “si ens comencem a comparar amb altres llocs, ens farem mal”. També posa sobre la taula la possibilitat que “sigui gradual”.  

Turistes a Andorra la Vella.

Relacionat

La taxa turística aportaria uns quatre milions d’euros a partir del 2022

El Govern, ja ho ha deixat clar, per exemple, al marc pressupostari 2020-23 enviat al Consell General, vol que la taxa entri en vigor el 2022. Suposaria uns ingressos d’uns 4 milions d’euros anuals. El gerent de la Unió Hotelera, però, recorda que la situació sanitària, i sobretot la durada de la pandèmia provocada pel coronavirus, encara no està clara. Per això, entén que si la situació no millora i l’hivern va malament, s’hauria de plantejar un ajornament. “No tant perquè vagi pitjor o millor, sinó perquè aquestes coses no ajuden. Hem de tenir temps de treballar-ho i fer-ho bé”, comenta.

Pujol entén que l’objectiu del 2022 “seria acceptable en una situació normal perquè hi hauria temps per treballar-ho”. En canvi, “si la Covid és complica no podrem fer-ho i seria greu llançar un taxa sense haver-ho pogut analitzar adequadament”. Adverteix que “si no es treballa bé serà un fracàs”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending