El turisme consolida una recuperació econòmica amenaçada per la inflació i els tipus d’interès

L’enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç evidencia la millora en la gran majoria de sectors, amb especial potència a l’hoteleria; però també la por dels empresaris als efectes dels preus disparats i de l’encariment del finançament

Comentaris

El rètol d'un hotel del país.
El rètol d'un hotel del país.

La recuperació econòmica postpandèmia es va mantenir durant el primer semestre. Al bon moment de la construcció, s’hi va sumar, i amb força, el turisme, amb una especial millora de l’hoteleria. En canvi, el comerç avança a un ritme més lent. Així es desprèn de l’enquesta de conjuntura feta pública des de la Cambra de Comerç, on també es comprava la preocupació dels empresaris del país per l’evolució futura. S’admet que l’escalada de la inflació i dels tipus d’interès pot tenir efectes negatius en la marxa dels negocis.

El sondeig elaborat des de l’entitat ha permès entrevistar un total de 448 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l’hoteleria. Des de la Cambra, es posa en relleu que les respostes “permeten conèixer de primera mà el sentiment de confiança” i saber quina pot ser la tendència al futur.

Així, es posa de manifest que la recuperació econòmica, durant el primer semestre, va agafar embranzida i hauria deixat definitivament enrere els efectes de la pandèmia. S’indica que al llarg d’aquests mesos “la dinàmica d’activitat s’ha mantingut positiva, afavorida en bona part per l’impuls de la demanda als sectors més vinculats al turisme”. I, entre ells, l’hoteleria, on “la normalització de l’activitat està sent més ràpida i intensa del que es preveia a finals del 2021”. Pel que fa al comerç, el ritme és més lent, però “apreciable”.

WhatsApp Image 2022 12 12 at 14.23.32

Ara bé, l’enquesta també evidencia els núvols negres que planen sobre l’economia de cara al futur. Els empresaris, especialment els de la indústria i la construcció, alerten del risc que suposen dos aspectes claus. Per un costat, l’elevada inflació i com es tradueix en un increment dels costos. Per l’altra, la pujada dels tipus d’interès, amb l’encariment del finançament. Això fa que, si bé de cara als pròxims mesos, es preveu que es mantingui un cicle expansiu, aquest seria a un ritme més moderat. Des de la Cambra s’apunta que “l’impacte de la crisi energètica, la inflació, l’increment dels tipus d’interès i els desajustos del mercat laboral són factors que previsiblement incidiran en un alentiment del ritme d’activitat durant els darrers mesos de l’any”.

L’enquesta revela aquesta preocupació. Així, vuit de cada deu empresaris entenen que l’augment de preus afecta negativament la seva activitat i el 50% encara són víctimes dels problemes d’abastiment i de transport. També inquieta, i molt, la dificultat per trobar mà d’obra, especialment a la construcció. A aquest sector, quatre de cada cinc negocis alerten de la manca de personal. 7

Vista aquesta situació, la Cambra defensa que encara cal que Govern impulsi polítiques de suport econòmic, tal com va fer durant la pandèmia. Això sí, canviant d’objectius. Si durant la crisi sanitària es va intentar preservar al màxim els negocis del risc de tancament, ara es considera que cal, per una banda, “pal·liar els efectes adversos de la crisi energètica i les pressions inflacionistes”. Per l’altra, “impulsar una transformació estructural de la nostra economia per adaptar el teixit productiu a un mon postpandèmia més digital i sostenible”. En aquest sentit, es valora positivament el Programa de digitalització engegat per l’executiu.

Etiquetes

Comentaris

Trending