Sindicats i patronal, disposats a reunir-se per l’augment de salari malgrat les diferències

La primera trobada es podria celebrar al setembre, però les postures força allunyades de les dues parts fa difícil que es pugui arribar a una entesa en la matèria

Una reunió anterior entre CEA i sindicats.
Una reunió anterior entre CEA i sindicats.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha remarcat aquest dimarts que una possible pujada de salaris havia de passar, sí o sí, per un acord entre sindicats i patronal. Arran aquestes declaracions, les dues parts s’han mostrat disposades a reunir-se i escoltar-se, i es podria arribar a fer al setembre. Malgrat això, les postures oposades s’han fet palès i poden arribar a dificultar, i molt, que s’arribi a una entesa.

El diàleg social es produirà tard d’hora. Així ho han afirmat el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), i el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA). Malgrat això, fins i tot per mostrar-se d’acord en trobar-se s’han vist les diferències de postura que existeix entre sindicats i patronal, i la visió força oposada que es té de la situació actual. En aquest sentit, Cadena ha remarcat que “sempre és normal que les postures de l’empresariat i els sindicats siguin discordants, però en els pactes socials es tracta d’intentar trobar una solució que sigui per a totes les parts”.

Ubach, però, s’ha mostrat una mica més escèptic amb la situació, tot i que ha indicat que “estem d’acord en escoltar qualsevol cosa que ens arribi de la patronal, i a debatre-la”. Malgrat això, ha afegit i recordat que les propostes que es van fer al Consell Econòmic i Social no es van valorar per part de la CEA, “se les van carregar, i ara que s’apropen eleccions hi ha qui recorda que els sindicats existim”. A més, Ubach s’ha mostrat força crític amb el Govern, indicant que “estem disposats a rebre qualsevol proposta, però que tothom recordi per culpa de qui s’ha arribat on s’ha arribat”.

“El projecte de DA és construir un país per a especuladors, a partir d’aquí estem disposats a escoltar la proposta de la patronal i a debatre-la, però no podem oblidar d’on venim, i ningú ens ha contactat avui en dia”

En aquest sentit, el secretari general d’USdA ha afirmat que “han deixat que la classe mitjana, la classe treballadora i la gent gran hagi quedat arraconada al país”. En aquest sentit, ha sigut força crític amb Demòcrates, partit al capdavant del Govern, assegurant que d’ençà que hi són al capdavant del país “hi ha hagut una pèrdua de poder adquisitiu de com a mínim el 30%”. Ha remarcat també que “el projecte de DA és construir un país per a especuladors, a partir d’aquí estem disposats a escoltar la proposta de la patronal i a debatre-la, però no podem oblidar d’on venim, i ningú ens ha contactat avui en dia”.

En aquest sentit, Cadena ha assenyalat que “estem esperant al setembre per poder-nos trobar i parlar amb ells, i veure quina és la possibilitat de reunir-se i començar a parlar-ne”. En aquest sentit, i entrant de ple en la probabilitat que té aquest debat social de tenir un final positiu, Cadena remarca que “sempre hi ha postures que s’apropen més a altres, però s’ha d’intentar trobar un punt mig dintre d’aquesta discrepància”. Malgrat això, ha recordat que el Govern té la possibilitat d’arbitrar entre les dues parts, en cas que no s’arribi a un consens.

El cap de Govern, Xavier Espot, a Encamp.

Relacionat

Espot deixa clar que l’augment de salaris passa per l’acord entre sindicats i patronal

De fet, la dificultat d’arribar-ne és força elevada. La CEA està disposada a reunir-se, però també té clar els límits pel que fa a l’augment de salaris. Mentre Ubach remarca que la cistella de la compra o els carburants “mai s’ha aplicat l’IPC”, Cadena remarca que “la inflació s’ha elevat, però els salaris també ho han fet”. En aquest sentit, i sense voler mullar-se en una postura concreta, el director general de la CEA, ha remarcat que és important esperar a finals d’any i tenir les dades acumulades. “Penso que és molt possible que la inflació pugui disminuir, perquè hi ha hagut tota una sèrie de paràmetres que han fet que tot s’ha encarit molt per manca de perspectiva”, ha assenyalat. Malgrat això, ha indicat que ara sembla que la situació “s’està estabilitzant”, i que si continua així, caldrà veure quina acaba sent la seva posició final.

 

 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending