Espot deixa clar que l’augment de salaris passa per l’acord entre sindicats i patronal

En el cas que no s'hi arribi, serà l'executiu qui prendrà la decisió per fer front a la pèrdua de poder adquisitiu vinculat a l'Índex de Preus al Consum (IPC)

El cap de Govern, Xavier Espot, a Encamp.
El cap de Govern, Xavier Espot, a Encamp. SFGA

Aquest dimarts el departament d’Estadística ha publicat les xifres definitives de l’Índex de Preus al Consum (IPC), on s’ha vist una disminució d’una dècima respecte al mes de juny. En aquest sentit, i pel que fa a un control de les variacions de l’IPC, el cap de Govern, Xavier Espot, ha assenyalat que un eventual augment de salaris, en cas de ser necessari una vegada observades les dades acumulades, hauria de passar, sí o sí, per un acord entre sindicats i patronal.

Espot ha assenyalat que “encara és una mica prematur” pronunciar-se pel que fa a l’IPC, i que caldrà veure les dades acumulades a final d’any per tal de tenir una idea generalitzada de la situació real. Malgrat això, ha remarcat que s’ha de tenir en compte que “estem parlant d’una situació excepcional, i ara més que mai hem de fer confiança a la concertació social”. El Consell Econòmic i Social, segons el cap de Govern, “cada cop està més rodat” i funciona millor.

Tot i no voler mullar-se massa al respecte, Espot ha assenyalat que, si finalment els increments de l’IPC van més enllà del “conegut com a raonable”, s’haurà de buscar solucions. I hauran de ser consensuades “amb els interlocutors socials, no més enllà d’una mesura unilateral del Govern”. Concretament, s’hauria d’establir un acord entre patronal i sindicats pel que fa a la pujada de salaris. Si no es dóna, serà l’Executiu qui “prendrà les seves responsabilitats” i adoptarà mesures que “ja es veurà quines són”. Però, principalment, Espot ha remarcat que “el que s’ha de fer és auspiciar i propiciar aquesta concertació social i que es puguin posar d’acord”.

Pel que fa a aquestes decisions que podria acabar prenent el Govern si no es dóna aquest acord, i també dintre de l’acord entre patronal i sindicats, Espot ha afirmat que “nosaltres el que volem és intentar preservar la capacitat adquisitiva dels nostres ciutadans”. Malgrat això, ha fet èmfasi en el fet que “no podem posar en perill el nostre teixit productiu i les nostres empreses, si és que estem parlant finalment d’una inflació enorme i desbocada”.

Aquest acord entre sindicats i patronal, però, seria independent del pacte de rendes que es va proposar des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). En aquest sentit, Espot ha explicat que aquest pacte “no només concerneix els salaris pròpiament dit, sinó que va més enllà perquè té en compte la resta de despeses que els ciutadans i les ciutadanes han de fer front”. Amb tot, la conclusió a la qual ha arribat el cap de Govern és que s’ha d’arribar a acord entre diferents parts i que el seu objectiu principal és propiciar-los.

Així mateix, pel que fa als pactes que es puguin arribar pel que fa als lloguers, Espot ha indicat que “haurà d’anar molt lligat amb l’increment de salaris”. Perquè si no es té en compte les dues coses per prendre decisions, ha remarcat, “llavors sí que estem afectant d’una forma molt substancial la capacitat adquisitiva de les capes més vulnerables de la nostra societat”.

 

Comentaris (21)

Trending