Replegament comercial per les restriccions de mobilitat en els països veïns

Grans cadenes de perfumeria o restauració i establiments molt encarats al turisme tanquen botigues temporalment i concentren l’activitat en uns pocs locals alhora que potencien el comerç en línia

Un establiment de restauració amb la persiana abaixada i anunciant el tancament.
Un establiment de restauració amb la persiana abaixada i anunciant el tancament. Toni Solanelles

Primer de novembre. Restriccions de mobilitat a França i a Catalunya i en altres punts de l’Estat espanyol. Grans cadenes de perfumeria o restauració -a banda de moltíssims establiments hotelers- a banda de negocis molt encarats al turisme han tancat botigues temporalment. La situació es fa evident, especialment, a l’eix comercial d’Andorra la Vella i a Escaldes. En altres parròquies, amb una clientela molt més local, la situació es trampeja d’una altra manera. És clar que bars i restaurants, en aquest cas per les limitacions imposades pel Govern, estan patint ja fa dies.

Entre aquest diumenge -en què algunes empreses han començat a aplicar de nou suspensions temporals del contracte de treball a alguns dels seus empleats- i demà dilluns es notarà un descens molt important de l’activitat econòmica i comercial al Principat. No hi ha un confinament dictat per les autoritats sanitàries del país però, de fet, en molts sectors, és com si hi fos. Aquest cap de setmana encara s’ha pogut sobreviure gràcies a turistes que ja estaven al país abans que es dictessin les restriccions als països veïns o que dijous es van ‘escapar’ a corre-cuita per poder passar un darrer cap de setmana fora.

meritxell
Una vista de l'avinguda Meritxell aquest migdia. Toni Solanelles

A partir d’ara comença un període de grans interrogants. Aquelles cadenes, autòctones del país o franquiciades, que tenen més d’un establiment en la majoria de casos concentren esforços en uns pocs locals. Alhora es potencia una mica més tota la venda en línia. Júlia o Gala, els dos emblemes perfumers del país, així ho han acordat i així ho anuncien en alguns dels aparadors dels seus establiments ara ja tancats. També restauradors amb nombrosos locals com els que gestionen els germans Cruz han preferit reservar forces per quan es torni a, entre cometes, normalitzar la situació.

gala
Un dels establiments de Gala anunciant el replegament. Toni Solanelles

Els serveis essencials continuen funcionant i, en principi, no es preveu que hi hagi d’haver problemes d’abastiment. En aquest sentit, el transport de mercaderies no està restringit ni pel nord ni pel sud. El neguit, però, és més que evident arreu. I a partir d’aquesta setmana que ve seran molts els sectors del teixit empresarial del país que demanaran noves accions per part de l’administració per tal d’acompanyar un nou moment d’incertesa i impacte notable en els comptes d’explotació. El Govern, però, ja ha anunciat que serà cautelós. I ha recordat que l’estiu ha estat més bo d’allò que es preveia i que s’ha d’estar a l’expectativa de l’evolució de la situació.

El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, durant la compareixença d'aquest divendres.

Relacionat

Govern avisa que estarà al costat del teixit econòmic però que les mesures han de ser sostenibles

Comentaris (2)

Trending