Govern avisa que estarà al costat del teixit econòmic però que les mesures han de ser sostenibles

El ministre de Finances recorda que l’administració té un marge de cent milions d’euros però que no es poden activar programes d’ajuts cada setmana

El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, durant la compareixença d'aquest divendres.
El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, durant la compareixença d'aquest divendres. Toni Solanelles

Acompanyar sí. I fer costat. Però activar programes d’ajuts cada setmana no és possible. Així ho ha vingut a dir el ministre de Finances, Eric Jover, que ha explicat que els propers dies, i a mida que els sector econòmics del país detectin noves necessitats, s’acabaran “estudiant les casuístiques”. S’estarà al costat del teixit empresarial, però “hem de sospesar les conseqüències” perquè “les mesures han de ser sostenibles”. L’Estat no es pot descapitalitzar alegrement, vaja.

L’Altaveu ha preguntat a Jover per si el Govern es planteja algun nou pla d’ajut al teixit econòmic vist que els propers quinze dies, almenys, l’activitat caurà molt notablement pels confinaments dictats a França i Catalunya. El ministre ha respost des de la globalitat, esperant les peticions concretes dels diferents sectors empresarials del país. Ha apuntat que l’executiu continuarà fent costat a les empreses i també mirarà de contribuir per evitar la precarització de les famílies. Però també ha recordat que “l’esforç (de l’administració) des del principi ha estat molt ambiciós”.

“És un any que hem de fer molts esforços”, ha afirmat un Jover que ha recordat que “l’estiu ha estat més satisfactori del que l’imaginàvem”

El titular de Finances ha recordat que la situació és complicada per a tothom i que també cal vetllar per les arques públiques. “És un any que hem de fer molts esforços.” Però tothom, ha vingut a dir. I ha posat de relleu, per exemple, que “l’estiu ha estat més satisfactori del que l’imaginàvem”, ja que a l’abril o al maig es preveia un “estiu molt dolent”. Ha insinuat, per tant, i insinuar no vol dir que ho hagi dit el ministre, que al teixit empresarial l’estiu li ha donat un coixí inesperat fa uns mesos i que hauria de permetre ara resistir.

Jover no ha negat en cap cas que s’està “a l’expectativa” de l’evolució de tot plegat i ha recordat, quan se li ha demanat per una eventual flexibilització dels ERTO, com demana per exemple el sector hoteler, que la legislació actual, i fins al desembre, és la que és i dóna prou mecanismes, per exemple, per tornar a activar ara suspensions de contracte de persones que durant algun temps, mesos enrere, ja haguessin estat en aquesta situació.

El titular de Finances també ha pronosticat que les previsions de pressupostàries i de finançament haurien de ser suficients. “Hem sobrecapitalitzat el Govern d’Andorra amb gairebé 300 milions d’euros” amb la qual cosa “tenim un marge de 100 milions d’euros” per fer front, per dir-ho d’alguna manera, a nous imprevistos. Si hi ha una davallada de recaptació no prevista o si és necessari fer noves injeccions de capital al teixit empresarial seria possible. “Però la capacitat de poder-ho fer no vol dir que setmana a setmana haguem d’assumir nous programes” d’ajut, ha afirmat, tot afegint que “haver-nos sobrecapitalitzat no vol dir que no haguem de fer front a nou endeutament”. Amb la qual cosa cada pas que es faci s’ha de fer “de manera sostenible”.

Comentaris (4)

Trending