El registre de comerç bat rècords malgrat la persistència de la pandèmia

El nombre d’establiments inscrits va créixer un 8% durant el 2021, superant per primer cop els 10.000, amb un increment especialment potent al llarg del segon semestre

Comentaris

Dos establiments al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella.
Dos establiments al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

La pandèmia no ha frenat la creació de nous negocis a Andorra. Es pot dir, fins i tot, que ha succeït el contrari. El nombre d’establiments inscrits al registre de comerç va créixer durant l’any passat a un ritme molt elevat. Fins a 783 més estaven apuntats a 31 de desembre, fet que suposa un increment del 7,9% en comparació a finals de 2020. Els 10.726 negocis registrats, de fet, suposen un nou rècord, ja que, per primer com es trenca la barrera dels 10.000.

Així es posa en relleu en les dades fetes públiques aquest dilluns des del departament d’Estadística. Tot i la complicada situació econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus, al llarg del 2021 el nombre de negocis oficials al país va augmentar. I ho va fer a un ritme més intens que en anys anteriors. Això és gràcies, per una banda, a la inscripció de fins a 1.325 nous establiments, en comparació als 870 (+52,3%) del 2020. Per l’altra, només es van demanar 542 baixes. Per tant, el balanç net és de 783.

Per tipus d’activitat, es constata que la millora ha estat especialment bona en l’àmbit de les activitats científiques i tècniques (+20%), immobiliàries (+11%) i construcció (+5,9%). Més moderada ha estat al comerç (+2,7%) i, en canvi, l’hostaleria, segurament per culpa de les restriccions encara vigents per la pandèmia, es manté estancada (-0,5%). Aquests dos sectors, per cert, juntament amb el científic i tècnic, suposen el 56,5% del total de negocis inscrits.

Per parròquies, Andorra la Vella continua sent la que acumula més establiments, fins al 34,5% del total. L’increment de comerços, per això, ha estat una tònica a totes elles, tot i que des d’Estadística es vol destacar el fet de bon ritme registrat a Canillo, amb un increment del 14,3% en comparació al 2020 (114 nous negocis).

Una dada que evidencia que, en l’àmbit de la creació d’establiments, el 2021 ha estat un bon any, tot i la situació sanitària, és la comparació amb el que havia passat en exercicis anteriors. Les 783 noves empreses inscrites al registre suposen la xifra més elevada de la darrera dècada. I, a més, amb molta diferència. Fins ara, la més alta havia estat la del 2017, amb 490.

I a això, no es pot negar, hi ha ajudat molt la clara recuperació econòmica que s’ha viscut en el segon semestre del 2021. La creació neta de negocis va ser especialment en la segona meitat de l’any, amb 196 establiments el tercer trimestre i 258 el quart.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending