Les ‘provisions Covid’ i el fre en l’activitat local motiven la caiguda de guanys a Crèdit Andorrà

L’entitat, que ha vist reduir els beneficis en un 31% entre el 2019 i el 2020 tot i el creixement de la seva divisió internacional, ha hagut d’injectar capital a Ensisa i altres participades

Comentaris

El rètol de Crèdit Andorrà a la terrassa del Crèdit Centre.
El rètol de Crèdit Andorrà a la terrassa del Crèdit Centre. Toni Solanelles

Les provisions per fer front a eventuals efectes derivats de la Covid, les aportacions que ha hagut de fer a societats participades com especialment Ensisa també per l’impacte econòmic de la pandèmia i una davallada de l’activitat al Principat expliquen, almenys en bona part, la notable reducció que han experimentat els beneficis de Crèdit Andorrà entre el 2019 i el 2020. L’entitat que lidera Xavier Cornella ha guanyat 14 milions llargs menys el darrer exercici respecte de l’anterior. I això que la divisió internacional ha experimentat un franc creixement.

Però també és cert que a nivell nacional, a nivell d’Andorra, la reculada és important per molt que el banc tregui pit de ser qui més crèdits tous ha atorgat en el marc de la línia d’ajuts Covid impulsats pel Govern. El Grup Crèdit Andorrà ha tancat l’exercici 2020, segons que ha anunciat aquest dijous, amb un increment de volum de negoci fins als  17.470 milions d’euros, un 2,38% més que l’any anterior, i uns recursos de clients que van créixer un 2,60%, situant-se en els 15.028 milions. Aquests augments es deuen majoritàriament a la seva activitat de banca privada fora del Principat.

Un dels rètols de Crèdit Andorrà al Crèdit Centre.

Relacionat

Patacada de Crèdit Andorrà al 2020: els beneficis cauen gairebé un 35%

La inversió creditícia va superar els 2.442 milions d’euros (dels quals 2.144 milions d’euros es localitzen a Andorra), xifres que “sumades al paper principal que ha jugat el banc en el desplegament del programa extraordinari d’avals per a empeses i negocis del Govern d’Andorra (amb un 67% de l’import total), reflecteixen el lideratge i el suport financer del banc al país, al teixit empresarial i a les persones, una voluntat especialment destacada en un any marcat per la pandèmia de la Covid-19”, segons que destaca l’entitat en un comunicat. 

Cornella: “En un any especialment complex arran de la Covid-19, hem continuat executant el nostre pla estratègic, que ens ha permès reforçar la nostra solidesa i créixer de manera sostenible, eficient i responsable, estant a prop dels nostres clients, del país i de la societat, per donar suport al teixit empresarial i a les famílies”

El benefici consolidat del grup ha estat de 31,86 milions d’euros, uns resultats que ja havia avançat l’Altaveu i que són un 31% inferiors als del 2019. Aquestes xifres, recorda l’entitat, “s’han obtingut en un entorn marcat per la crisi econòmica i després d’aplicar una política prudent de provisions per fer font als potencials efectes de la Covid-19 (11 milions d’euros de provisions específiques pel coronavirus) i d’assumir altres efectes directament relacionats amb la pandèmia, com per exemple els derivats de la participació accionarial del banc en sectors estratègics de l’economia del país, per un import superior als 8 milions d’euros”. El sector estratègic predominant al qual ha hagut de fer aportacions és l’esquí a través del seu 49% i escaig d’accions d’Ensisa que ostenta el banc.

La solvència de l’entitat s’ha incrementat situant la ràtio de capital total regulatòria en el 17,63% (el 15,91% CET1 segons la Llei 35/2018 de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió), per sobre de la mitjana dels bancs europeus. També es veu reforçada per la millora de la qualitat creditícia, l’increment de la ràtio de cobertura i el control de la despesa, que han permès contrarestar el conjunt de tendències negatives del mercat. Altres indicadors són l’increment del 7,29% dels fons propis (504 milions respecte als 470 del 2019). 

El conseller executiu i director general del Grup Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, ha expressat que “en un any especialment complex arran de la Covid-19, hem continuat executant el nostre pla estratègic, que ens ha permès reforçar la nostra solidesa i créixer de manera sostenible, eficient i responsable, estant a prop dels nostres clients, del país i de la societat, per donar suport al teixit empresarial i a les famílies. La nostra capacitat de servei i el fet de ser pioners en digitalització i oferta de valor defineixen la nostra raó de ser com a banc de referència al país”.

Creixement sostingut del negoci

Grup Crèdit Andorrà ha continuat creixent en les principals places financeres on té presència, amb una estratègia centrada en la cerca d’aliances estratègiques que garanteixin el creixement, en la capacitat de servei, en l’eficiència i la rendibilitat de les diferents àrees de negoci, en l’acceleració de la digitalització i en l’especialització, tant de l’equip com dels productes i serveis. 

A Espanya, Creand Wealth Management, nova denominació comercial de Banco Alcalá, ha incrementat el patrimoni sota gestió en més de 200 milions, i ha assolit els 2.261 milions d’euros (un 10,67% més que l’any anterior)

A Andorra, el volum de negoci va ser de 9.399 milions d’euros. A Espanya, Creand Wealth Management, nova denominació comercial de Banco Alcalá, ha incrementat el patrimoni sota gestió en més de 200 milions, i ha assolit els 2.261 milions d’euros (un 10,67% més que l’any anterior). La filial de banca privada a Espanya ha tancat l’exercici amb un benefici de 920.000 euros, que representa un creixement del 287%. A Luxemburg, Banque de Patrimones Privés ha crescut quant al volum de negoci, fins als 5.786 milions (un 13,49% més), i ha augmentat els beneficis en un 30% fins als 3,44 milions. A Miami el Grup ha continuat amb el seu pla de negoci centrat en el desplegament de la nova llicència de Self-clearing que ha de ser la pedra angular sobre la qual continuar projectant a futur el creixement del Grup al continent americà. 

Pel que fa al negoci assegurador, el 2020 va aportar un resultat recurrent de 8,41 milions d’euros al Grup Crèdit Andorrà, xifra que suposa un increment del 45,22% respecte al 2019. En aquest marc, Crèdit Andorrà destaca l’acord al qual es va arribar l’any passat per entrar a formar part de l’accionariat del Grup Assegur, una aliança “estratègica” que “permetrà reforçar el lideratge a Andorra en el sector de les assegurances”. 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending