Patacada de Crèdit Andorrà al 2020: els beneficis cauen gairebé un 35%

Els guanys obtinguts per l’entitat dirigida per Xavier Cornella superaran de molt poc els 30 milions d’euros, quedant alineats amb els de MoraBanc i pràcticament també amb els d’Andbank

Un dels rètols de Crèdit Andorrà al Crèdit Centre.
Un dels rètols de Crèdit Andorrà al Crèdit Centre. Toni Solanelles

Els beneficis de Crèdit Andorrà el 2020 van caure a mínims històrics, donant fet de l’impacte de la pandèmia i també de la complexitat del sector i les dificultats per les quals passen, encara que es vulgui maquillar, algun dels operadors de la plaça. La davallada dels guanys serà estratosfèrica, essent percentualment de gairebé el 35%. En xifres reals, l’entitat dirigida per Xavier Cornella haurà deixat de guanyar el 2020 respecte del 2019 uns 15 milions d’euros pel cap baix. I amb poc més de 30 milions de benefici s’alinearà als resultats de MoraBanc i quedarà molt poc per sobre dels d’Andbank.

Crèdit Andorrà i BancSabadell encara no han fet públics els resultats del 2020. Però l’entitat de matriu catalana tancarà l’exercici amb uns beneficis pràcticament idèntics als del 2019, al tomb dels 10 milions d’euros. Si es fan sumes i restes a partir dels resultats ja publicitats pels altres bancs i a l’agregat de 84 milions anunciat per Andorran Banking, tot plegat són faves comptades, i Crèdit Andorrà superarà, de poc, els 30 milions de benefici. L’exercici anterior el resultat del Crèdit va ser d'un benefici de 46 milions d’euros.

Els emoluments presentats el 2019 (46 milions de benefici) pel primer banc del país estaven sobredimensionats per un ingrés extraordinari i no recurrent com el rendiment obtingut -la plusvàlua, per així dir-ho- per la venda d’una part important de la divisió asseguradora

Cert que els emoluments presentats el 2019 estaven sobredimensionats per un ingrés extraordinari i no recurrent com el rendiment obtingut -la plusvàlua, per així dir-ho- per la venda d’una part important de la divisió asseguradora. Justament, el que és bo a curt termini, pot acabar sent una pèrdua d’embranzida a més llarg termini. I aquest és un dels mals que hauria ja començat a notar l’entitat del Crèdit Centre l’exercici en què malauradament el coronavirus s’ha apoderat de massa coses.

La venda d’una part del negoci fa, però, que en els anys següents davallin els ingressos. De fet, els beneficis obtinguts l’any passat quedaran per sota dels que va aconseguir el 2018 l’entitat, que es van situar en 36 milions en xifres rodones. Durant l’any passat, com l’anterior exercici ja, Crèdit Andorrà va tancar filials i va regularitzar clients, amb les implicacions que tot això té en el compte de resultats.

En global, la banca andorrana va aconseguir el 2020 un benefici de 84 milions, que van quedar un 25% per sota dels obtinguts el 2019, en què el sector havia remuntat fins als 112 milions d’euros de guanys globals. Les dues patacades més imponents les sumen Crèdit Andorrà, com s’ha dit, i també Vall Banc, que va acabar amb un dèficit de 16 milions d’euros després d’amortitzar tota una divisió d’informàtica.

Oficialment, perquè ja han estat anunciats institucionalment, MoraBanc va aconseguir l’exercici passat 30,1 milions, obtenint cinc milions més (un 19,7% més) que el 2019, quan els guanys havien estat de 25,1 milions. Andbank, que el 2019 havia assolit més benefici que MoraBanc, 28 milions llavors, passa ara a 29,5 milions però tot i l’ascens queda en tercer lloc. BancSabadell es mantindrà al tomb dels 10,2 milions aconseguits els anteriors tres exercicis.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending