“Els problemes d'abastiment són deguts a que els governs no han entès la importància dels ports”

El guanyador del VI Premi Calvó-Armengol, Benjamin Golub recull el guardó i analitza la situació econòmica després de la pandèmia

Comentaris

Golub conversa amb el director del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars, Josep Areny aquest dilluns.
Golub conversa amb el director del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars, Josep Areny aquest dilluns. SFGA / C.Esteve

El guanyador del VI Premi Calvó Armengol, Benjamin Golub, professor d'economia de la Universitat de Harvard ha explicat que els economistes encara estan desconcertats per la situació de desabastiment que hi ha actualment. Diu que els governs no han entès fins ara la importància dels ports en l'economia mundial i que han de fer el possible per augmentar la seva capacitat. Creu que els governants han de tenir més capacitat d'anticipació.

"Crec que hem de poder entendre el perquè d'aquests canvis i d'aquests bloquejos i com els governs s'han de protegir d'aquests efectes nefastos pel futur", ha assenyalat. L'economista ha afegit que "després de la pandèmia hem comprat més béns i menys serveis, el que ha provocat que els ports hagin de suportar més vaixells dels habituals i que es creïn caravanes de contenidors".

Els seus darrers estudis s'han centrat en l'impacte del coronavirus en la cadena de distribució.Ha dit que és una situació nefasta. Ha lloat la tasca d'Antoni Calvó-Armengol per la seva investigació a les xarxes socials. "S'ha creat una àrea molt productiva en aquest camp gràcies al seu treball. Cal fer reconèixer el seu legat". 

Golub va dur a terme també un estudi que explora com les distribucions del poder i les connexions socials fan que una societat pugui arribar a una opinió consensuada sobre un tema determinat, com ara el canvi climàtic, el valor de les vacunes o la política exterior, en quines circumstàncies aquest consens serà encertat i com determina el seu comportament. La seva recerca se centra en la microeconomia i en les xarxes socials.

El guardó es concedeix cada dos anys a un jove economista i està dotat amb 30.000 euros

El premi esta atorgat en memòria del professor Antoni Calvó-Armengol pel Govern i la Barcelona School of Economics -fundada el 2006 per l'economista Andreu Mas-Colell-. Es concedeix cada dos anys a un jove economista. Està dotat amb 30.000 euros. L’investigador ha estat Junior Fellow a la Harvard Society i Premi d’economia, història i política a Harvard i el Massachusetts Institute of Technology (MIT) a més de professor visitant a la Universitat de Pennsilvània. Golub es va llicenciar en matemàtiques a l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) el 2007 i va obtenir el doctorat a la Graduate School of Business de la Universitat de Stanford el 2012.

Altres investigadors guardonats han estat: l’economista Esther Duflo (MIT), guanyadora de la primera edició del premi, que ha estat condecorada en 2020 amb el premi Nobel d’Economia i s’ha convertit en la persona més jove que mai ha rebut aquest guardó i la segona dona que l’obté; Roland Fryer (2012) i Raj Chetty (2014); el professor de Standford Matthew Gentzkow (2016), i en l’edició de 2018 el premi va recaure en l’economista Melissa Dell, de la Universitat de Harvard. El premi d'aquest any ha estat per Stefanie Stantcheva.

Golub ha recollit el premi aquest dilluns al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. El jurat d'aquesta edició ha estat format per El jurat d’aquesta edició del premi ha estat format pels professors Salvador Barberà, Marianne Bertrand, Antonio Cabrales -present a l'acte d'aquest dilluns-, i Joel Sobel.

Etiquetes

Comentaris

Trending