Un problema de sincronia va deixar sense TDT el 40% de les llars del centre del país

Andorra Telecom ha pogut resoldre la incidència, però admet que treballa per analitzar què va fallar perquè bona part dels multiplexors dels repetidors del Carroi i la Comella perdessin la coordinació

El repetidor de Carroi.
El repetidor de Carroi.

Andorra Telecom segueix investigant els motius de l’avaria que ahir va deixar sense la majoria de canals de televisió bona part de les llars del centre del país. Es calcula que un 40% de les cases es van quedar sense emissió, tot per culpa d’un problema de sincronia entre els repetidors del Carroi i de la Comella. Des de la companyia s’ha pogut solucionar l’avaria, però s’admet que ara cal saber què és el que va fallar.

Segons ha explicat a Altaveu el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, la incidència, “difícil de detectar”, va començar entorn les cinc de la tarda. Afectava la majoria de canals que es poden veure via el sistema de televisió digital terrestre (TDT), entre els quals alguns dels de més èxit com TV3 o Telecinco. “En un primer moment, pensàvem que era un problema a l’antena de Carroi”, ha relatat, tot posant en relleu que “no ens vam poder desplaçar perquè es feia de nit i havia nevat”.

TV3 és un dels canals afectats per l'avaria.

Relacionat

Una avaria fa caure bona part dels canals de TDT a vàries zones del Principat

No ha estat fins aquest dilluns al matí quan tècnics de la companyia han pujat a l’emissor. I llavors han vist que “el problema era de sincronia entre dos emissors, el del Carroi i el de la Comella”. Aquests aparells cobreixen Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. A les llars on es compartia el senyal dels dos era on fallava la TDT.

“Fem servir la mateixa freqüència a cada multiplexor, perquè sigui més fàcil per a l’usuari, que no ha de resintonitzar si canvia de parròquia”, ha apuntat Casadevall. Això obliga a “treballar molt fi”. Al llarg del matí, s’ha pogut resoldre el problema, però ara es treballa per “veure per què s’ha perdut la sincronia, ja que, en funcionar per GPS, no hauria de passar”. Durant aquestes hores, només dos dels multiplexors van funcionar correctament. És a dir, els vuit canals que sí que es podien veure.

Pel que fa a l’afectació, Andorra Telecom recorda que en tot el país hi ha unes 15.000 llars que tenen contractat algun paquet de televisió per fibra, que inclou les emissores de TDT. Per això, es calcula que els usuaris afectats es podrien situar entorn el 40% dels residents al centre del país.

Comentaris (3)

Trending