Els preus han caigut un 1,2% des d’inicis d’any

A l’agost la variació mensual de l’IPC va ser 0, entre altres coses perquè l’efecte de les rebaixes va ser molt menys potent que en exercicis anteriors

La roba i el calçat han disparat l'IPC.
La roba i el calçat han disparat l'IPC.

El cost de la vida es mantenir estable durant l’agost. Així, l’índex de preus al consum (IPC) no va variar el darrer mes. Això situa l’evolució acumulada des d’inicis d’any en un -1,2% i l’anual, la dels darrers 12 mesos en un +0,4%.

Aquestes són les dades facilitades des del departament d’Estadística, que posa en relleu que, per un costat, el grup del vestit i del calçat va tenir un efecte inflacionista, ja que les rebaixes no estan sent tan fortes com les de l’any passat. Això s’explica perquè molts dels productes a la venda són de nova col·lecció i, per tant, no han vist caure el seu cost, cosa que no succeïa l’any passat. També impulsen a l’alça els preus l’hostaleria i la restauració.

En canvi, han moderat la dada la davallada de preus al grup d’esbarjo, espectacle i cultura, per un clar abaratiment dels viatges organitzats i el de mobles, estris domèstics i serveis per a la llar. En aquest darrer cas, per l’increment de cost del servei domèstic. En canvi, altres grups com habitatge, salut o ensenyament han mantingut variacions similars a les de l’agost del 2019. Pel que fa a la inflació subjacent, aquella que no té en compte productes frescos ni petroliers, va pujar un 1%, sis dècimes més que un any enrere.  

Des d’inicis d’any, els preus han caigut a Andorra un 1,2%. Es tracta d’una davallada menys forta que la soferta per la inflació a Espanya, que és del -1,6%. En canvi, a França en aquest mateix període els preus han pujat un 0,1%.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending