Els preus augmenten un 2% en un any

La inflació subjacent que inclou els mesos de gener a juny se situa al 1,2% segons les dades d'Estadística

Sortidor de carburants.
Sortidor de carburants. Altaveu

La variació anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) en base 2017 corresponent al juny del 2021 és del +2% (juny 2020: -0,5%). Quant a la inflació subjacent, se situa al +1,2% en relació al mateix mes de l’any anterior. Les dades han estat facilitades aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern. 

Els grups que van contribuir més a la moderació dels preus el juny passat van ser el del vestit i el calçat, que va registrar una caiguda de l'1,5% a conseqüència de l'entrada del període de rebaixes del vestit i calçat, i el de l'alimentació i begudes no alcohòliques, on els preus van davallar un 0,3% degut principalment al decreixement en el preu del tabac. Els grups que van mostrar una tendència més inflacionista van ser el del transport, que va registrar un increment del 0,5% a conseqüència d'un augment de preus dels carburants i lubricants, i el de l'habitatge, on els preus van pujar un 0,3%.

En termes anuals, el grup més deflacionista va ser el de mobles, estris domèstics i serveis relacionats per a la llar, amb una disminució de mig punt a causa d'un decreixement en el preu dels productes relacionats amb la roba de la llar. En canvi, vestit i calçat, amb un increment de nou punts i nou dècimes a causa d'un trencament del període de rebaixes del juny de l'any anterior, esbarjo, espectacles i cultura, amb un augment de vuit dècimes, i transport, amb un increment dels preus de set dècimes, van ser els grups més inflacionistes.

Si es compara l'índex amb el registrat als països veïns, la variació anual de l'IPC del juny d'Espanya es va situar en el 2,7%, mentre la de França va ser de l'1,5%.  Pel que fa a la Unió Europea (UE), l'evolució dels preus de l'índex de preus de consum harmonitzat se situa a l'1,9%.

Etiquetes

Comentaris

Trending