El preu de les verdures i els llegums augmenta un 11% en el darrer mes i impacta en l’IPC

El definitiu de setembre confirma la dada de l'avançat (+6,8) amb un increment també en el sector del vestit i del calçat

Verdures en una botiga.
Verdures en una botiga. Toni Solanelles

Les llegums i les verdures han augmentat un 11% durant el passat mes de setembre segons les dades de l'Índex de Preus al Consum (IPC) que ha publicat aquest dijous el departament d'Estadística del Govern. Un altre sector inflacionista és el del vestit i el calçat mentre que el transport baixa un 0,8%.

La variació anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) en base 2021 corresponent al mes de setembre del 2022 és del +6,8% (setembre 2021: +2,2% i agost 2022, 6,9%). Quant a la inflació subjacent, se situa al +3,6% en relació amb el mateix mes de l’any anterior. La inflació subjacent és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos

El grup d'alimentació i begudes no alcohòliques” ha patit un augment d’un punt i una dècima, situant-se al 11,6%, a causa de la pujada dels preus dels llegums i verdures i, en menor mesura, de la llet, formatge i ous, i del pa i cereals. El grup de vestit i calçat té una variació mensual del +11% i una repercussió mensual del +0,62%, a conseqüència de la finalització de la campanya de rebaixes de la roba i el calçat.

Per contra, el transport mostra amb una variació mensual del -0,8% i una repercussió mensual del -0,14%, a causa de la disminució dels preus del transport per carretera i els dels carburants i lubricants. 

L’IPC d’Espanya avançat del mes de setembre del 2022 se situa al +9%, disminueix un punt i cinc dècimes respecte a la variació registrada el mes d’agost. Aquesta evolució és deguda, principalment, a la disminució dels preus de l'electricitat, que van augmentar al setembre de 2021. També influeix, encara que en menor mesura, el descens dels preus dels carburants, davant de l’augment de l'any passat, i la baixada del transport. L’IPC del mes de setembre definitiu es publicarà aquest divendres, 14 d'octubre.

L'IPC de França avançat del mes de setembre del 2022 se situa al +5,6%, disminueix tres dècimes respecte a la variació registrada el mes d’agost. Aquesta disminució de la inflació es deu a la desacceleració dels preus de l'energia i els serveis. Els preus dels productes manufacturats han mantingut el mateix creixement que el registrat el mes anterior, mentre que els dels carburants s’han accelerat. L’IPC del mes de setembre definitiu es publicarà aquest divendres.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending