El preu dels aliments importats segueix a l’alça (+7% al juny) tot i que amb menys força

L’anàlisi del cost dels productes entrats al país confirma la inflació encara elevada, amb l’excepció dels carburants, que fins a mitjans d’any experimentaven una forta moderació de gairebé el 40% en comparació al 2022

Comentaris

Camions a la zona fronterera.
Camions a la zona fronterera.

Fins al juny, el preu dels productes que s’importaven continuaven elevats, però amb una tendència a la moderació. Així, per exemple, l’increment del cost dels aliments s’havia reduït fins a només, sempre entre cometes, un 7% anual. I el capítol de carburants es mantenia amb una disminució clarament a la baixa, fregant el -40%. En línies generals, aquell mes, les importacions sortien un 4,1% més cares que el 2022.

Així es pot comprovar si s’analitzen les dades de l’índex de valor unitari del comerç exterior, un indicador del qual Estadística ha revelat aquest dijous les xifres de juny. D’aquesta forma, durant el juny es va mantenir la frenada en l’alça de preus que s’ha anat experimentant durant el primer semestre de l’any. L’índex es va situar en 117,1, xifra que suposa un 0,5% menys que al maig i un 4,1% més que el mateix mes del 2022. I si es compara amb les dades del gener, quan va arribar a situar-se en 122,7, queda clar que, almenys durant aquest temps, s’ha produït una certa contenció de l’augment del cost dels materials que entren el país.

Pel que fa a la tipologia de productes, es comprova que, tal com es tenia clar, l’alimentació s’ha enfilat força de cost en el darrer any. Al juny, l’increment era d’un 7%. Tot s’ha de dir, un augment més moderat que el registrat en mesos anteriors, amb el punt àlgid del febrer, quan s’arribava a un 14,3% de pujada en només un any. És a dir, encara hi ha una evolució forta a l’alça, però no tant a inicis del 2023.

També es comprova que els carburants -almenys fins al juny- havien moderat de forma important el seu cost en comparació al 2022, quan es va disparar arran de l’esclat de la invasió de Rússia sobre Ucraïna. Baixaven un 38,6% en un any, tendència de tot l’inici del 2023 que, però, cal recordar, s’ha invertit durant l’estiu.

Pel que fa a altres grups de productes, les importacions de les begudes i tabac són un 9,5% més cares que fa un any i tornen a disparar-se els articles manufacturats (25,%). També pugen els olis, greixos i ceres (14%) i, en canvi, es modera el cost dels productes químics (-3,6%).

Pel que fa a la procedència de les importacions, les que venen de França s’han abaratit de forma important (-14,7%). En canvi, les espanyoles mantenen un increment del 4%, per sota de les provinents de la resta de la Unió Europea (12%) i dels altres països del món (13,9%).  

Etiquetes

Comentaris

Trending