Preocupació al sector comercial per la “pèrdua d’interès” d’Andorra els darrers mesos

Des del setembre la reculada de visitants que es nota especialment a comerços però també en establiments hotelers comença a amoïnar i es considera que són diferents els motius que coincideixen en el retrocés

Una imatge de Meritxell plena el 3 de desembre.
Una imatge de Meritxell plena el 3 de desembre. Toni Solanelles

El sector comercial del Principat està preocupat. L’hoteler també però, ara per ara, una mica menys. Però els comerciants han detectat des de l’agost, i especialment a partir del setembre i de moment fins ara, confirmat amb una Puríssima molt justeta, el que qualifiquen com una “pèrdua d’interès” d’Andorra, que es transforma en una reculada de visitants i una caiguda de vendes. Són diferents, segons les fonts consultades, els motius que conduirien a aquest mal averany.

Un primer element, asseguren les fonts consultades, és que els preus d’Andorra han deixat de ser competitius. Hi ha pocs productes que realment resultin d’interès per als visitants a nivell comercial. L’alcohol, el tabac -en clar recés a l’Europa occidental almenys- i poca cosa més. De fet, hi ha mercaderia que actualment ni l’adquireixen els residents perquè els surt més a compte comprant als països veïns, especialment a Espanya, i fent el procés de ‘tax free’.

Relacionat amb el tema dels preus, hi ha, indiquen les fonts, diversos elements a tenir en compte. Hores d’ara, els potencials visitants, els de proximitat, comencen a notar en certa manera certes dificultats econòmiques. Sobre el fet que hi ha pocs productes que empenyen els potencials visitants a acudir a Andorra, hi ha el fet de les subvencions als carburants que tant Espanya com França, els seus governs, vaja, i també algunes de les grans refineries, han estat concedint.

La gasolina, el gasoil, han deixat de tenir els darrers temps l’atractiu diferencial que tenia. I això es nota. Fer el ple era una de les excuses de molts viatgers, tant francesos com espanyols, per fer cap cap al Principat. El darrer element lligat als preus i que les fonts comercials consultades lliguen al comportament del propi sector és al fet que s’ha sabut reinventar poc o gens. I les compres en línia a través de plataformes que ofereixen productes de qualsevol marca i d’arreu del món han suposat també un cop fort.

MÉS ENLLÀ DELS PREUS

Més enllà dels preus, també hi ha altres qüestions a tenir en compte. Les fonts consultades citen tres qüestions més, íntimament lligades. Els visitants detecten altes dificultats per poder estacionar, per poder aparcar, sense que això els suposi una inversió d’allò més notable. Altres ciutats comercials properes han habilitat grans espais d’estacionament a mòdics preus per a llargues estades i ha facilitat transport complementari per introduir-se cap als principals llocs d’interès.

Avui, durant la reunió de la taula de Mobilitat, el director del departament, Jaume Bonell, hauria fet un comentari de mínims per assegurar que es van complir les expectatives. I que no només van accedir al Principat 110.000 cotxes, que haurien estat 111.000

També es retreu la complicada mobilitat interna, amb continus embussos que fan molt difícil moure’s per la xarxa viària, havent d’invertir molt temps en proporció al temps d’estada que es fa al país. Cal tenir en compte que malgrat que en alguns moments ha incrementat el volum de turistes, molts comerços viuen gràcies als denominats excursionistes. És a dir, gràcies als visitants d’anada i tornada en un mateix dia.

I un darrer element és el fet -que entronca amb la dificultat de mobilitat en molts casos- que Andorra, per a molts visitants, és un país constantment en obres. I això estèticament no és agradable. No dóna bones sensacions. En fi, que els consultats recorden que per tenir clar que la Puríssima no ha anat com es voldria és que igual com es va anunciat a bombo i plateret -per part de la Mobilitat i tots els actors que intervenen en la gestió viària- que s’esperaven 110.000 vehicles, ningú no ha fet cap balanç públic sobre el mateix.

Si la situació hagués estat per llepar-se’n els dits, han assegurat les fonts, s’haurien fet públiques les xifres finals d’entrada i sortida de vehicles als quatre vents. Mobilitat no ha fet cap ressò ni tan sols a les xarxes socials. Tampoc en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’aquest dimecres es va fer cap referència a la qüestió. Sí que avui, durant la reunió de la taula de Mobilitat, el director del departament, Jaume Bonell, hauria fet un comentari de mínims per assegurar que es van complir les expectatives. I que no només van accedir al Principat 110.000 cotxes, que haurien estat 111.000.

Etiquetes

Comentaris (68)

Trending