El PIB augmenta un 10,8% confirmant la recuperació del nivell econòmic prepandèmia

L’eliminació del passaport Covid per accedir als establiments i les bones xifres del subsector comerç, hostaleria, transport, informació i comunicacions, són els principals factors de la bona continuïtat de creixement

La bona marxa del comerç ha estat fonamental en l'augment del PIB.
La bona marxa del comerç ha estat fonamental en l'augment del PIB. Toni Solanelles

L’economia andorrana ha enregistrat un augment en termes reals del 10,8% en el segon trimestre del 2022 respecte al mateix període de l’any anterior, fet que continua mostrant una considerable capacitat de recuperació econòmica del país. La dada ha estat facilitada aquest dijous pel departament d'Estadística.

L’eliminació del passaport Covid per accedir als establiments i les bones xifres del subsector comerç, hostaleria, transport, informació i comunicacions, són els principals factors de la bona continuïtat de creixement del PIB. Pel que fa a la variació intertrimestral, aquesta ha sigut del +5,2% respecte al primer trimestre d'aquest any.

Així, en el segon trimestre tots els sectors experimenten taxes de creixement positives. Si es compara amb les economies de l’entorn, l’economia andorrana se situa per sobre de l’economia espanyola (+6,3%), de l’economia francesa (+4,2%) i de la variació de la Unió Europea (+4%). Les xifres d'aquest any són una radiografia més real de la situació, si és té en compte que després de la baixada provocada per la pandèmia i el tancament de serveis, va arribar la lògica pujada. El PIB del primer trimestre d'aquest any va ser del 17,3% però cal recordar que inclou la temporada d'esquí i la represa al 100% de la construcció.

e27bec42 1e21 4f7a 87fe 95c363191fe3


L’evolució del PIB d’Andorra ve molt marcada per la dinàmica dels serveis, atès que aquest sector ha suposat més del 80% del PIB en els darrers anys. En el segon trimestre del 2022, aquest àmbit d’activitat econòmica ha experimentat un creixement del +11,1%. El Fons Monetari Internacional (FMI) havia situat el creixement pel 2022 a un 7,1%, reafirmant l’excel·lent recuperació que s’estava observant des de mitjans del 2021. Els ingressos de Duana o la baixa taxa d'atur són alguns dels elements destacats per l'organisme internacional.

De fet, les xifres actuals s'assimilen a les anteriors a l'inici de la pandèmia. Comparant les dades del PIB nominal del 2019 i les del 2021 són nivells gairebé idèntics, hi ha una diferència de tan sols tres milions d'euros sobre un total de gairebé 2.900. Això vol dir, de manera senzilla i planera, que s'ha recuperat el nivell de riquesa del país anterior a la pandèmia. 

La comparativa amb Espanya confirma la capacitat més gran i ràpida d'Andorra per recuperar l'activitat. Al 2020, el PIB d'Andorra va caure un 10,2% i Espanya, un 9,8%. El motiu va ser la dependència del turisme i el tancament de fronteres. La caiguda va ser de 0,4 punts més que Espanya. En canvi, al 2021,Andorra va tancar amb un +11,2% mentre que Espanya van acabar a +7,2%

Comentaris (4)

Trending