La patronal prepara una proposta pròpia per solucionar el problema de l’habitatge

Es presentarà durant el pròxim Consell Econòmic i Social, on també s’ha de continuar tractant el preacord per la pujada dels salaris

L'avinguda Carlemany és una de les artèries amb més comerços del Principat
L'avinguda Carlemany és una de les artèries amb més comerços del Principat Gabriel Pérez

El problema amb l’habitatge no és exclusiu dels treballadors, sinó també suposa un hàndicap important per a les empreses. Així ho ha explicat el president de la Confederació Empresarial (CEA), Gerard Cadena. De fet, des de la patronal es prepara una proposta pròpia per pal·liar o donar certa solució a aquest problema, que comença a impedir la captació de talent. Es presentarà durant el pròxim Consell Econòmic i Social, on també s’ha de continuar tractant el preacord per la pujada dels salaris.

El fet que els treballadors no puguin trobar pis a l’hora d’acudir a Andorra té una afectació directa en les empreses. Cadena ha assenyalat que “el fet de poder captar talent, captar persones per realitzar la feina s’està convertint en una problemàtica important”. Fins ara, la CEA s’ha mantingut a l’expectativa de les accions del Govern, “sempre hem dit que no té una solució fàcil, sinó a llarg termini”. Malgrat això, ha arribat el moment de moure fitxa, i s’estan realitzant reunions internes per acabar de definir la posició de la patronal i per plantejar propostes al respecte.

Cadena ha assenyalat que el creixement de les empreses és un dels principals desencadenants d’aquesta problemàtica en el sector, “però hem d’evitar que sigui un fre i que pugui haver continuïtat en el progrés econòmic”. Per aquest motiu, la CEA s’ha plantejat prendre posició, “no seran solucions miraculoses ni una proposta màgica, però intentarem de trobar-hi una o de donar alguna possibilitat o sistema per desfer aquest nus que tenim en aquest moment i que ens afecta a tots”.

Un dels principals afectats, com s’ha dit en nombroses ocasions, són els temporers. Cadena, en aquest sentit, ha remarcat que “tothom té dret a tenir una feina i un habitatge digne”. Moltes de les empreses, sobretot les del sector de la neu, han trobat fórmules per poder tenir als treballadors. Entre elles, Cadena ha destacat l’adaptació d’hotels fora d’ús, entre altres. A més, el fet que molts temporers siguin ‘repetidors’, és a dir, que hagin empalmat mesos de feina des de l’estiu, ajudarà a alleugerir una mica aquesta problemàtica.

REVISIÓ DE LA PUJADA DE SALARIS

Al pròxim Consell Econòmic i Social, que es preveu per a finals de mes, també s’ha de continuar tractant l’augment de salaris, que es va plantejar d’un 5%. En aquest sentit, Cadena ha remarcat que s’ha de seguir revisant a nivell de proposta, la perspectiva que hi ha i com anirà evolucionant la inflació. A més, en comparació amb Espanya, que s’ha plantejat un augment del 10%, Cadena ha indicat que “encara no he vist que la patronal es manifestés, per tant, haurem de veure com acaba”.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending