La patronal demana que es faci pagar IGI des del primer cèntim d’euro als productes ‘tax free’

La CEA considera que s’ha de preservar la llibertat del consumidor de comprar on vulgui, però sempre que hi hagi igualtat de condicions i no s’acabi fomentant o almenys tolerant la competència deslleial

La CEA reclama un sistema equivalent al DIVA espanyol per guanyar eficiència.
La CEA reclama un sistema equivalent al DIVA espanyol per guanyar eficiència. ARXIU

La patronal demana que s’aboleixi el límit pel qual ara mateix per sota de 300 euros, un producte comprat fora del Principat i que se sotmet al ‘tax free’, això és, que el consumidor reclama per les vies escaients el retorn de l’IVA, no cal abonar l’IGI. La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) considera que s’ha de preservar la llibertat del consumidor de comprar on vulgui, però sempre que hi hagi igualtat de condicions i no s’acabi fomentant o almenys tolerant la competència deslleial.

En el marc de la comissió de Turisme i Comerç de la CEA es va fer un treball sobre el règim de duana i ‘tax free’ del qual en van derivar diverses propostes amb la intenció d’assolir un equilibri que es considera que ara mateix no hi és. Les propostes, algunes de les quals el Govern ja ha anunciat com a seves que implementarà, són “facilitar i automatitzar el mecanisme de declaració i liquidació de l’IGI a la duana andorrana, amb un sistema tan ràpid i senzill com el DIVA”; “elaborar una campanya informativa que recordi als ciutadans l’obligació de declarar a al duana andorrana els productes adquirits a l’estranger per valor superior a 600 euros en règim ordinari o superior a 300 euros en règim de ‘tax free’”; “augmentar els controls duaners, a la Duana andorrana, per garantir el compliment de la normativa. Habilitant un carril específic per a les declaracions de tal manera que el trànsit no es vegi afectat pels controls”.

Duana del riu Runer.

Relacionat

Suport unànime de patronal i comerç als controls duaners per cobrar l’IGI a qui faci el ‘tax free’

També, i s’ha començat justament esmentant aquest fet, “abolir la franquícia de 300 euros per a les compres realitzades en règim de ‘tax free’. Mesura que seria equivalent a l’abolició del llindar per poder efectuar el ‘tax free’ implementada recentment per Espanya”; i finalment “augmentar la franquícia de 600 euros a 900 euros per a les compres realitzades en règim ordinari. Mesura que seria equivalent a la franquícia de viatgers de 900 euros que apliquen a Andorra els països veïns”.

El fet que els productes comprats als països veïns sota règim de ‘tax free’ no paguin cap impost indirecte en el moment d’entrar a Andorra “representa una competència deslleial al comerç andorrà”​

La patronal entén que “amb aquestes mesures es preservaria la llibertat del consumidor andorrà d’adquirir productes allà on cregui més convenient, tot respectant les normes de la competència legítima sense deixar en una situació de tracte inequitatiu el comerç del país”. I és que el fet que “els productes comprats als països veïns sota règim de ‘tax free’ no paguin cap impost indirecte en el moment d’entrar a Andorra representa una competència deslleial al comerç andorrà. Aquest fet pot produir-se de manera irregular, quan el valor de la mercaderia supera els 300 euros; o de manera regular, però no equitativa, quan el valor de la mercaderia està per sota de 300 euros”.

La CEA recorda que “el comerç andorrà està molt vinculat a l’afluència turística, però no s’ha de menystenir l’impacte del consum intern. En aquest sentit, la progressiva automatització del sistema de ‘tax free’ en els països de la Unió Europea fa que per a moltes persones residents al país resulti atractiu comprar als països veïns i desgravar-se l’impost indirecte”. La situació, considera la patronal, s’ha “agreujat” darrerament per dos motius. I el document elaborat per la comissió els cita clarament: “El primer, la desaparició a Espanya del llindar a partir del qual es pot optar pel tax free, fent possible desgravar-se l’IVA per a qualsevol compra. El segon, l’automatització de l’operació a través del sistema DIVA, que converteix en pràcticament ‘frictionless’ el tràmit duaner associat al ‘tax free’”.

Comentaris (21)

Trending