La pandèmia mossega el 25% dels ingressos que Andorra Telecom obté gràcies a la itinerància

Entre gener i setembre del 2021, la companyia va recaptar només 13,7 milions d’euros per aquest concepte, en comparació als més de 18 que s’havien previst

Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu.
Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu. Toni Solanelles

Les restriccions de mobilitat que es van viure al llarg de l’hivern de l’any passat per culpa de la pandèmia van impactar directament en les arques d’Andorra Telecom. La davallada del turisme va afectar directament una de les fonts principals d’ingressos de la companyia: el que cobra per l’ús al país de mòbils estrangers. I malgrat la recuperació del nombre de visitants a partir de Setmana Santa, el cop difícilment es podrà recuperar. A 30 de setembre, s’ha perdut gairebé el 25% del que es preveia recaptar.

Així es posa de manifest en la liquidació pressupostària del tercer trimestre enviada per la companyia al Consell General. En ella es reconeix que a finals de setembre s’havien liquidat 58,57 milions d’euros. Es tracta d’una xifra inferior en un 5%  al que s’havia estimat inicialment. 3,2 milions menys.

I l’explicació d’aquest resultat inferior al que es preveia té un motiu clau: el roaming. És a dir, el que es factura a aquells visitants que fan servir el mòbil de companyies estrangeres quan es troben a Andorra, sigui per trucar o per navegar per internet. Lògicament, el fet que durant els primers mesos del 2021 gairebé no es pogués venir al Principat per les restriccions a la mobilitat aplicades tant a Catalunya com a França és la causa. Sense turistes, poca itinerància es pot cobrar.

Així, entre gener i setembre es va ingressar 13,7 milions per aquest concepte. La xifra es troba un 16,5% per sota de l’assolida el 2020 -amb mesos de confinament pel mig, però també un gener, un febrer i mig març amb xifres molt elevades de visitants-. Encara cau més si es compara amb la dada que havia previst la companyia. Es pensava que es cobraria fins a 18,1 milions. Per tant, la diferència és del 24,3%.

Caldrà esperar, però, a tancar els comptes del darrer trimestre per saber quin ha estat l’impacte definitiu de la pandèmia en els comptes d’Andorra Telecom pel 2021. Cert que ja durant l’estiu la millora del turisme va permetre ingressar més per itinerància i no es pot negar que el darrer trimestre, fins i tot amb el repunt de contagis de finals d’any, també es va registrar un nombre important de visitants.

Comentaris (1)

Trending