Els pagesos estudien plantar només la meitat del tabac pel coronavirus

L’APRA està en negociacions amb els fabricants davant un escenari de constricció econòmica i de caiguda de les importacions

Un camp de tabac a la vall d'Ordino.
Un camp de tabac a la vall d'Ordino. Toni Solanelles

L’excepcionalitat de la situació creada pel coronavirus i la corresponsabilitat que suposadament s’està imposant en l’adopció de mesures de diversa índole també afectarà els pagesos. Encara que la decisió no està adoptada del tot, els colliters es plantegen aquesta primavera només plantar la meitat del tabac que estava previst de fer sempre que hi hagi un acord satisfactori amb els fabricants. Les converses avancen cap a bon port però encara hi ha serrells per llimar.

 

Davant d’un escenari de constricció econòmica i caiguda de les importacions -que és un dels barems que s’usa en el contracte que tenen firmat pagesos i productors de tabac-, els colliters estudien mesures per reduir despeses. I aquesta molt probablement serà reduir el planter. I fer-ho, segons el que hi ha ara damunt la taula, en un 50%. Seria una forma de retallar els costos i minvar en el possible la repercussió que la crisi derivada del coronavirus pugui tenir en el sector agrari.

-

Relacionat

La darrera collita plegada de tabac se n’anirà directament al forn incinerador

En el marc de les negociacions establertes amb els fabricants, i davant d’un escenari que no es preveu gens encoratjador, almenys no pas per ara, l'Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) està també acabant de tancar el calendari de cobraments del contracte corresponent a la collita del 2019, que per raons sanitàries anirà tota de directe a la planta incineradora atès que no es pot traslladar cap a Itàlia com resaven les previsions inicials.

L’objectiu de les parts, encara no explicitada per escrit segons fonts del sector primari, seria fraccionar el pagament de la darrera collita -el fraccionament és pràctica habitual- i abonar-la per terços en 30 de juny, el 30 de setembre i el 30 de novembre. De moment encara no s’ha pogut establir encara quan es podrà lliurar i de quina manera la collita del 2019, que enguany s’haurà de traslladar directament a Ctrasa.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending