“No sortirem al carrer, però tenim un vot i potser hem de ser més exigents”

L’Associació de Propietaris de Terres (APTA), que ha decidit reforçar-se jurídicament amb la contractació d’advocats, admet “por” que l’esperit de la fallida revisió del POUP ordinenc es pugui estendre a altres parròquies o en la voluntat anunciada de canviar la Llei del sòl i alerta que volen “ser escoltats”

Duró, durant la seva intervenció, escoltat pels tres advocats.
Duró, durant la seva intervenció, escoltat pels tres advocats. G. P.

L’Associació de Propietaris de Terres (APTA) ha deixat clara la voluntat de defensar-se davant actuacions que, entenen, poden vulnerar els drets dels seus membres. Amb l’afer del pla d’urbanisme d’Ordino encara calent, l’entitat reclama tant a Govern com a altres comuns que se’ls escolti abans de prendre decisions en matèria d’urbanisme, al mateix temps que es reforça jurídicament per si cal presentar noves accions judicials. I, sobretot, es demana suport als associats per poder presentar més força: “no sortirem al carrer, però sí que tenim un vot i potser hem de ser més exigents”, ha conclòs Duró.

Així ho ha apuntat el president de l’entitat durant la xerrada que s’ha ofert, protagonitzada pels advocats Xavier Jordana, Bibiana Rosa i Sofia Garrallà, responsables del recurs presentat per diferents particulars contra la revisió del pla d’urbanisme d’Ordino, una acció que ha frenat, en paraules del lletrat canillenc, “una barbaritat jurídica”. Sobre aquest, ha admès que podria tenir “un bon objectiu”, però ha criticat que “això no es pot fer afectant la propietat privada de terres” i amb “mitjans inacceptables, aplicant malament la llei”. Ras i curt, el principal problema era que el comú pretenia canviar la qualificació de diferents terrenys a no urbanitzables, quan la Llei del sòl, ara mateix, no ho contempla.

Duró ha lamentat que actuacions com la del comú comporten “vulneració de drets” i “disfuncions econòmiques” a les famílies. I, sobretot, “inseguretat jurídica”. Per això, no ha amagat que se senten “amenaçats”. I això, bàsicament, des de dos fronts. Un, la possibilitat d’un “efecte mirall” a altres comuns, que puguin optar per mesures similars. El segon, la voluntat de fer canvis en la Llei del sòl.

Els assistents a la conferència.
Els assistents a la conferència.

Sobre aquesta, el president de l’APTA, que ha lamentat que “des que estic al capdavant de l’associació no se’ns ha escoltat gaire”, ha demanat, justament, el contrari. Que se’ls tingui en compte. “Tenim por que es faci sense consultar-nos com els darrers anys”, ha afirmat i, al mateix temps, ha reivindicat “el dret a ser escoltats”.

Ja en la xerrada, i en resposta a les intervencions dels assistents, Duró ha insistit en la necessitat de tenir suport dels associats per poder fer aquestes accions. En certa forma, ha alertat que algunes de les decisions poden estar influenciades pels moviments al carrer. “Criden més l’atenció mil persones a la Rotonda que 200 propietaris”, ha avisat als assistents. De fet, ha admès que “no sortirem al carrer”, però també ha apuntat que “tenim un vot i potser hem de ser més exigents”.

NOVA JUNTA I REFORÇ JURÍDIC

En una línia similar s’ha expressat Jordi Cerqueda, que en l’assemblea ordinària de l’entitat celebrada just abans de la conferència, ha passat a ser-ne el secretari mentre que Jordi Mas el relleva com a tresorer. Ha volgut posar en relleu que la preocupació pel cas d’Ordino però també per altres actuacions anunciades, com ara la futura llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge, ha generat “una atracció”. De fet, als dos actes hi ha hagut “força afluència”. Sobre aquest darrer anunci, ha avisat que “qualsevol decisió que s prengui sobre els pisos també ens afecta. On es construeixen? Als terrenys”. Per això, ha reclamat a Govern i al Consell General que “han d’estar oberts a les demandes que fem per voler col·laborar per ajudar i allargar la mà”.

Tot i això, també hi ha una clara voluntat de defensar els seus drets. Per això, l’assemblea ha decidit buscar assessorament jurídic. Així, es contractaran bufets d’advocats per “poder-nos assessorar”, sobretot a l’hora de protegir la propietat privada.

Comentaris (6)

Trending