Ni les rebaixes frenen l’impacte dels carburants en l’increment de l’IPC

La inflació interanual se situa en un 3,6% malgrat que la campanya comercial hagi impulsat a la baixa el grup de la roba i el calçat (-11,8%) i, de retruc, la dada del gener (-0,5%)

Fruita i hortalisses exposades a un comerç.
Fruita i hortalisses exposades a un comerç.

L’escalada de la inflació continua amb força. Ni l’arribada de les rebaixes ha pogut frenar aquesta evolució alcista, provocada especialment per l’increment del cost dels carburants. Tot i que la variació del gener va ser a la baixa, un -0,5, l’IPC interanual va marcar tres dècimes més que a finals d’any. Així, es va situar en un +3,6%.

Així es constata amb les dades que ha fet públiques aquest dilluns el departament d’Estadística. La variació mensual va ser a la baixa (-0,5), fet, per altra banda, habitual al gener, ja que la dada rep l’impacte de la campanya de rebaixes, especialment pel que fa al vestit i al calçat (-11,8%).  Això compensa els augments registrats a altres grups, com ara l’alimentació i les begudes alcohòliques (+0,6) i l’esbarjo, els espectacles i la cultura (+2,4).

Tot i això, la davallada de l’IPC al gener és menys forta que la registrada el mateix mes del 2021 (-0,8). I, per tant, la inflació interanual creix. Passa del 3,3% amb què va tancar l’any passat a un 3,6%. I en aquest cas és on es pot comprovar l’efecte que estan tenint els carburants, que influeixen en dos grups. Per un costat, el transport, amb +8,5% en aquests dotze mesos. Per l’altre, l’habitatge, amb un 3%.

Un bon exercici per comprovar l’impacte de la situació al mercat dels combustibles és comparar amb l’IPC subjacent. Aquesta dada no té en compte ni els productes energètics ni els frescos. I se situa gairebé dos punts per sota de la inflació global: 1,7%.

En comparació als països veïns, la inflació a Andorra se situa lleugerament per sobre de la de França (+2,9, segons el càlcul avançat). En canvi, queda molt per sota de la que es registra a Espanya. Allà, se situa en un +6% per culpa de l’evolució descontrolada del preu de l’electricitat.

Documents

Etiquetes

Comentaris

Trending