Mor Francesc Granell, autor d’un informe que desaconsellava l’Acord d’associació amb la Unió Europea

Gran coneixedor del país, era professor col·laborador de la Universitat d'Andorra, i recomanava aprofundir en el desenvolupament del conveni de cooperació que el Principat i la UE van signar el 2004 i per apostar per la negociació de pactes bilaterals en matèries concretes

Comentaris

Francesc Granell.
Francesc Granell. ARXIU

Francesc Granell ha mort als 78 anys a causa d'una aturada cardiorespiratòria mentre es banyava a l’Escala el cap de setmana passat. L'any 2016 va ser autor, per encàrrec del grup parlamentari demòcrata, d'un informe que desaconsellava l’Acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que el Govern està negociant. L’informe, elaborat pel jurista i economista amb un ampli coneixement internacional i, especialment relacionat amb la comissió europea, recomanava aprofundir en el desenvolupament de l’acord de cooperació del 2004 i per apostar per la negociació de pactes bilaterals en matèries concretes.

Francesc Granell era director general honorari de la comissió europea i també col·laborava amb la Universitat d’Andorra (UdA) en la direcció de tesis doctorals. Nascut a Barcelona el 1944 i resident a la població de Tiana, Granell era catedràtic de la Universitat de Barcelona en l’especialitat d’Organització Econòmica Internacional. Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2012 per la seva trajectòria, va ser director general de Promoció Comercial del govern català i va ocupar diversos càrrecs en organismes europeus i les Nacions Unides.

A la Comissió Europea va negociar l’ingrés de Finlàndia a la UE a més d’encarregar-se de la relació amb països del Carib, del Pacífic i de l’Índic. Autor de diversos treballs i expert en relacions internacionals i cooperació al desenvolupament, tenia la Gran Creu d’Alfons X el Savi i el Premi Estrella Europa 2011, concedit per l’Associació de Diplomats Europeus.

Era col·laborador en diversos mitjans de comunicació i havia publicat articles sobre Andorra. En un d'ells al diari 'La Vanguardia' del 23 d'abril de l'any passat amb el títol 'La cimera andorrana', exposava que "a Catalunya hauríem d'aprendre de la sensatesa amb la qual Andorra ha evolucionat per ser un país normal". Expert també en salut econòmica internaciona i en petits estats, l'any 2013 diagnosticava com un metge: a Andorra li convé canviar la dieta de paradís fiscal per una dieta de baixa fiscalitat; una mica més de valor afegit en ofertes especialitzades li aniria bé.

En els darrers mesos, Francesc Granell es va implicar en el dia a dia de Barcelona, i amb l’advocat i excandidat a la presidència de l'FC Barcelona, Jacint Soler Padró va muntar la plataforma Salvem Barcelona, que va presentar una denúncia a la Fiscalia contra el projecte de l’ajuntament de la Ciutat Comtal de superilles de l'Eixample. La intenció era parar les obres, però la justícia no els va emparar. Defensava que els empresaris i el comerç "creen riquesa" i les superilles es "carregaven" la seva activitat.

En els últims anys també havia participat en actes de Societat Civil Catalana (SCC), una organització que s'autodefineix com "un grup de catalans i catalanes que volen contribuir i facilitar la conscienciació i mobilització de les persones que a Catalunya consideren positiu el manteniment d'un vincle sòlid amb la resta d'Espanya i Europa". Era pare de tres fills. Des que s'ha conegut la seva mort, diverses entitat econòmiques i polítiques han mostrat el seu condol a les xarxes socials. La Cambra de Comerç de Barcelona ha lamentat "profundament" el traspàs de l'economista i ha destacat a seva "dedicació i compromís" amb l'ens "en benefici del desenvolupament econòmic i la projecció exterior de Catalunya". Foment del Treball ha recordat la seva faceta d'"europeïsta convençut i intel·lectual compromès".

Comentaris (4)

Trending