La minoria de Canillo veu “desequilibris” en la unió d’EMAP i Ensisa

Els consellers d’Objectiu Comú han assenyalat a les diferències de resultats dels últims anys i a diversos aspectes d’aquesta fusió per posar en dubte del benefici que pot suposar per a la parròquia

Edifici del comú de Canillo.
Edifici del comú de Canillo. COMÚ CANILLO

La fusió entre Ensisa i EMAP, que crearà la societat SETAP 365, ha generat dubtes entre els consellers de la minoria de Canillo. Els representants d’Objectiu Comú han al·legat que s’ha estat “molt generós” en l’acord arribat i, sobretot, que hi ha un desequilibri entre les aportacions que fan les dues entitats a la nova que es genera. Per poder justificar aquesta posició, a més de referir-se als percentatges que tindran cadascuna d’elles, s’ha al·legat als resultats dels darrers anys, principalment als obtinguts per EMAP.

“Aquest acord ens crea dubtes de futur”, ha apuntat la consellera d’Objectiu Comú, Dolors Cabot, en la compareixença posterior a la sessió de comú. “Ensisa ha estat molt generosa en el moment d’anar fent les passes i pactant els acords, i haurem de veure a la llarga quina serà la realitat”, ha afegit. Per tal de fer costat a aquest argument, Torres ha fet referència als resultats obtinguts per EMAP els darrers deu anys. D’una banda, ha assenyalat que abans del 2014, quan es va portar a terme el finançament per accions preferents, es tenien unes pèrdues anuals significatives. A partir d’aquest punt, ha afirmat, “els beneficis tampoc han estat molt elevats”.

Fernández, Hidalgo i Camp, esperant preguntes telemàtiques que, finalment, no han arribat.

Relacionat

La unió d’EMAP i Ensisa trigarà entre tres i cinc anys a assolir la millora de beneficis prevista

En aquest sentit, Torres ha fet referència també a què durant aquest temps “no s’ha pagat cànon perquè s’ha condonat”. D’aquesta manera, ha volgut remarcar que EMAP no té “la posició econòmica de força si es compara amb Ensisa”. A més, ha tirat en cara al comú que no s’ha fet un procés públic, ni s’ha demanat l’opinió del sector turístic sobre la passa tan important que s’ha donat amb un dels principals focus econòmics de la parròquia. “Creiem que hagués hagut de fer un esforç per fer un projecte per tothom, i la millor manera sempre és involucrar tothom”, ha apuntat Torres.

Enfront d’aquestes acusacions, el cònsol major, Francesc Camp, ha afirmat rotundament que “per a Ensisa és una bona operació”. Ha explicat, a més, que els beneficis per a la societat són molt superiors amb la fusió, que sense “tindrem un 57% més que si no ens haguéssim fusionat, és una bona decisió en termes econòmics”. El cònsol, a més, ha apuntat que s’han fet informes que validen que aquest pas serà positiu per tothom, i que les negociacions “van ser complicades”. Tot i això, assegura que era una oportunitat que s’havia d’agafar, “la Massana tenia altres núvies, si no haguéssim sigut nosaltres, un altre l’haguera aprofitat”.

“No tenim res en contra ni d’EMAP, ni de la Massana, nosaltres sols pensem en la nostra parròquia”

Un altre dels dubtes que ha generat aquesta fusió en la minoria ha estat que “EMAP es pugui aprofitar de la bona gestió d’Ensisa”, ha explicat Torres, que ha apuntat a una prima de gestió com a la solució a aquest problema. Enfront d’això, Camp ha afirmat que “no és una absorció, és una integració”. De fet, entre les futures accions que es portaran a terme, està la planificació de la integració dels equips, a més de fer les aportacions d’accions i de construir la junta general d’accionistes.

Tot i les reticències de la minoria, que s’han abstingut, tot afirmant que “no tenim res en contra ni d’EMAP, ni de la Massana, nosaltres sols pensem en la nostra parròquia”, s’ha donat llum verda a la constitució de SETAP365. Així, s’ha aprovat l’aportació inicial del comú canillenc a la societat de 44.000 euros i s’ha presentat la transferència d’aquests diners.

 

Comentaris (1)

Trending