Medi Ambient i Finances treballen per compensar l’impacte de la taxa verda als grans transportistes

Calvó insisteix que l’increment del preu dels carburants ve donat per factors internacionals i que el tribut sobre el carboni poc pes hi té però que amb tot es faran els ajustos necessaris en un reglament ja existent

La ministra Sílvia Calvó donant explicacions durant una compareixença aquesta tarda.
La ministra Sílvia Calvó donant explicacions durant una compareixença aquesta tarda. Toni Solanelles

La ministra de Medi Ambient i gran valedora de la taxa verda, Sílvia Calvó, ha afirmat aquesta tarda que juntament amb el departament de Finances, i especialment aquest darrer ministeri, s’està treballant en un ajustament d’un reglament ja existent per poder compensar els grans transportistes en relació amb l’impacte que els pugui suposar el nou tribut, que ha deixat clar que no és la causa de l’agosarat increment que ha sofert el preu del carburant els darrers temps.

La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, com ja havia fet el director de l’oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, aquest migdia, ha fet un clam per “contextualitzar l’augment” dels carburants i ha remarcat que la taxa verda haurà suposat “al voltant de 3 cèntims per litre de gasoil”. Aquesta dada, però, encara s’està acabant d’afinar perquè és la que es tindrà en compte en els “ajustos” -Calvó s’ha referit sempre a aquest terme- que es faran en un reglament que vincula els vehicles de més de 7,5 tones, i que essencialment afecta el transport de mercaderies de primera necessitat i el transport de viatgers, i que té a veure amb el desequilibri que poden generar a les empreses factors com la taxa verda per tal que que aquests factors no generin un encariment dels productes o serveis que puguin oferir les empreses de transport o altres per a les quals el carburant és un element essencial en la seva activitat.

Carles Miquel durant un acte públic aquest migdia.

Relacionat

Energia recorda que la taxa verda “té un impacte minso” però que “s’està treballant en solucions”

Calvó ha explicat que s’estan fent càlculs i anàlisis i que durant el mes de gener el titular de Finances, Eric Jover, ja va mantenir alguns contactes amb els sectors afectats. Els ajustos es faran “sobre el preu del carburant real” tenint en compte que el sector podia “internalitzar una part” de la taxa verda. En tot cas, els treballs tècnics s’estan fent i s’espera que abans del mes de juny s’hagin fet els canvis pertinents. La compensació, però, serà retroactiva i, per tant, a efectes pràctics tant és el que es trigui a fer els canvis, una altra cosa és que l’abonat fins ara genera, de moment, un crèdit fiscal a favor de l’administració.

Els ajustos en el reglament, ha remarcat Calvó, no és res més que posar per escrit el compromís que el Govern i Demòcrates van assumir durant la tramitació parlamentària del projecte de llei que regula la controvertida taxa. Per això ha insistit la ministra que com que al seu dia es va assegurar que si hi havia una repercussió, aquesta es compensaria, s’està acabant d’afinar els paràmetres reals de l’impacte del tribut per definir exactament la compensació a rebre per aquells als que pertoqui.

La titular de Medi Ambient ha recordat novament la volatilitat del preu del barril degut al marc internacional i ha explicat que, com ja es va dir, “l’element principal és l’estalvi” de carburant perquè el seu “preu és molt volàtil” i pot generar situacions com l’actual, amb unes tarifes desbordades. Amb tot, Sílvia Calvó ha destacat que “tenim una fiscalitat atractiva” i això fa, a parer seu, que el sector del carburant “segueixi tenint preus interessants”.

Sortidors de benzina.

Relacionat

Els transportistes demanen rapidesa en l'aplicació de les compensacions per la taxa verda

Comentaris (20)

Trending