Energia recorda que la taxa verda “té un impacte minso” però que “s’està treballant en solucions”

Des de l’àmbit tècnic es constata que l’increment dels carburants és gairebé en exclusiva producte de la “volatilitat” dels mercats internacionals lligada a la geopolítica i els efectes de la Covid

Carles Miquel durant un acte públic aquest migdia.
Carles Miquel durant un acte públic aquest migdia. Toni Solanelles

L’increment tan accentuat del preu dels carburants “en cap cas es pot imputar a la taxa verda” perquè aquesta, en vigor des de l’1 de gener, “té un impacte minso”. No obstant això, i vist que diferents associacions empresarials, especialment la de la distribució de gasolis, però també diversos sectors del transport, han contactat amb l’administració per demanar solucions a la qüestió “s’està treballant en buscar solucions”.

Així ho ha indicat el director de l’oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, que ha remarcat que ell responia des d’un vessant tècnic i que caldria demanar en l’àmbit polític si es poden activar alguna mena d’ajudes, de la naturalesa que sigui, en relació amb el cost del carburant i l’impacte que això té sobre determinats sectors econòmics del Principat. Miquel ha xifrat en entre un 1 i un 3% l’increment que pot comportar la taxa verda sobre el carburant i des de l’1 de gener.

Preus aquest dijous a una gasolinera d'Andorra la Vella.

Relacionat

La taxa de carboni i la reactivació econòmica enfilen a nivells rècord els preus dels carburants

En canvi, Miquel ha palesat que des del novembre del 2020 hi ha un increment “sostingut però certament molt ràpid” lligat a la “volatilitat del mercat” que ha suposat un augment de fins al 40% del preu del barril. I aquest, ha advertit el director de l’oficina de l’Energia, sí que és un impacte fort i determinant. Carles Miquel ha recordat que els preus actuals són equiparables als del 2012, que també tenien la influència d’una crisi.

Actualment, la geopolítica i la carència de subministrament, derivat d’una manera o altra, també, a la crisi generada per la Covid i la situació post-pandèmia que s’està vivint, han desembocat en un encariment del cru a nivell internacional. La taxa sobre el carboni “té un impacte molt petit en relació amb aquesta volatilitat”. No obstant això, Miquel sí que ha admès que hi està havent contactes.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending