La limitació a les comissions per pagar amb targeta, a punt per ser validada al Consell

El projecte legislatiu limitarà les taxes al 0,3% en el cas de les de crèdit i el 0,2% per les de dèbit i la mesura s’aplicarà a partir de l’1 de novembre

Les compres amb targeta suposaran menys comissió pels comerciants.
Les compres amb targeta suposaran menys comissió pels comerciants.

Ja només queden dos passos perquè el comerç vegi considerablement reduït el cost que li suposa permetre que els clients puguin pagar amb targeta. La llei que ho farà possible ha estat tancada ja per la comissió de Finances i Pressupost del Consell General. Ara, només queden dues etapes més. La primera, l’aprovació al ple. La segona, la sanció dels Coprínceps. Si tot surt com està previst, a partir de l’1 de nombre, les comissions es limitaran a un màxim de 0,3% per les de crèdit i un 0,2% per les de dèbit.

El projecte legislatiu va ser tramitat pel Govern a la cambra parlamentària el passat mes de maig. En línies generals, el que fa és traslladar al Principat una equiparació de les taxes que s’apliquen als països de la Unió Europea en aquestes transaccions. D’aquesta forma, es considera que es pot incrementar la competitivitat del sector comercial, que pot aconseguir un important estalvi en comparació a les comissions que actualment ha d’afrontar. Fins a un 22%.

La llei estableix, en el seu article 4, que “les  taxes  d'intercanvi  aplicables  a  les  operacions amb  targeta  de  crèdit  quan  l’usuari  de  serveis  de pagament  sigui  un  consumidor  no  han  d'excedir  el 0,3% per operació. Per a les que es facin amb una de dèbit, el límit es queda en un 0,2%. Es tracta d’una normativa que ja fa sis anys que s’aplica als països de la UE.

Un client pagant amb targeta de crèdit.

Relacionat

El Govern limita les comissions que s’apliquen als pagaments amb targeta

El text també apunta que “l’Autoritat  Financera  Andorrana  pot  requerir, prèvia  sol·licitud  per  escrit,  als  proveïdors  de  serveis de pagament que els facilitin tota la informació necessària  per  verificar  l’aplicació  correcta” d’aquesta obligació. Fins i tot, si des de l’organisme es considera convenient, demanant que aquesta informació estigui validada per “un auditori independent”.

El treball a la comissió de Finances ha estat àgil. De fet, només s’havien presentat dues esmenes, per part del grup socialdemòcrata. I més aviat de caràcter tècnic. Bàsicament, de millora del redactat. Una, finalment, ha estat retirada. L’altra, acceptada. Per tant, el projecte legislatiu ja ha completat aquesta etapa de periple legislatiu. Només li queda una altra: l’aprovació al ple, que es podria produir el dia 14, previsiblement per unanimitat. Llavors ja només caldrà esperar a la signatura per part dels Coprínceps.

El text estableix que l’entrada en vigor serà l’1 de novembre. És a dir, el nou límit de les taxes a les targetes de crèdit i dèbit serà d’aplicació durant la temporada d’hivern i, especialment, les setmanes prèvies al Nadal i durant les mateixes festes, moment d’un gran nombre de vendes.

Comentaris

Trending