Els hotelers comencen a incrementar les reserves de cara a juliol i agost

La majoria d’establiments no preveuen obrir fins al finals de mes, tot i que alguns de petits ja han treballat algun cap de setmana amb visitants francesos

La previsió d'ocupació hotelera per aquest cap de setmana és del 19%.
La previsió d'ocupació hotelera per aquest cap de setmana és del 19%. Altaveu

Els hotels del país, almenys en una gran majoria, continuen encara tancats. Esperen, però, que la situació pugui canviar en poques setmanes. La previsió, s’apunta des de la principal patronal del sector, la Unió Hotelera (UH) és que els establiments esperaran a finals de mes o inicis de juliol per reactivar-se. Això serà possible gràcies al fer que les reserves, a ritme lent però contant, van arribant i ja es troben un mínim que permet posar-se en marxa.

Des de la UH es té clar que, malgrat que els darrers dies han arribat els primers turistes via França, encara no hi ha una massa crítica per poder obrir, especialment pel que fa als grans establiments. Alguns, però, sí que han activat les zones de restauració però no pas l’allotjament. En la seva gran majoria, els establiments prefereixen esperar fins que sigui possible també l’entrada de visitants des d’Espanya. És a dir, a partir del 22 de juny, si es compleixen els plans actuals del govern de Madrid.

"Ara ja esten tenint més reserves que cancel·lacions", apunta el gerent de la principal patronal del sector, la Unió Hotelera

Per tant, i segons l’enquesta realitzada per la UH entre els seus associats, la gran majoria té al calendari marcat el cap de setmana del 27 i el 28 o ja directament juliol. Per a llavors, de fet, les sensacions són lleugerament positives. Lluny, això sí, del que seria normal en altres anys, però millors del que es podia preveure fa tot  just unes setmanes. “Ara ja estem tenint més reserves que cancel·lacions”, apunta el gerent de l’entitat, Jordi Pujol.

De fet, de cara al juliol, les dades ja estan entorn del 30%. Moltes d’elles, de fet, “són les que es tenien al març i han anat saltant perquè els clients volen venir”. De cara a l’agost, ja es frega el 40%. Un fet important perquè són xifres a partir de les quals els hotels poden obrir sense tenir grans beneficis però tampoc risc de pèrdues. De fet, les dades poden pujar amb els clients de darrera hora. Això, per a la patronal, és important perquè durant l’estiu “és important estar disponibles; si els turistes arriben i ho troben tot tancat, ja podem dir adéu fins al novembre”.

Per ara, els pocs hotels que han obert són de reduïdes dimensions. De fet, en la majoria de casos s’activen a partir de reserves de darrera hora que reben de turistes francesos que pugen el cap de setmana. Ho fan, a més, amb poc personal.

Serà, doncs, ja al juliol quan la majoria d’hotels activin també les seves plantilles. Fins llavors, els treballadors continuaran amb suspensions temporals dels contractes, una figura a la qual el sector s’ha acollit de forma massiva.  

Etiquetes

Comentaris

Trending