Govern no descarta prendre mesures per forçar una reducció del consum d’energia

Espot avisa que “no podem seguir gastant com fins ara” i que “cal un estalvi”, pel qual confia en la “voluntarietat i la conscienciació” de la societat, sense renunciar a establir alguna normativa si es considera necessari

Espot, amb Núria Barquín, durant el ball de Santa Anna.
Espot, amb Núria Barquín, durant el ball de Santa Anna. G. P.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha llançat un clar avís a ciutadania i teixit empresarial: cal fer “esforços” per reduir el consum d’energia. El mandatari ha posat en relleu que, malgrat que les mesures que pugui adoptar la Unió Europea no s’apliquen directament, sí que poden afectar de retruc i, per tant, cal estar preparats. En primer terme, es confia en la tasca de conscienciació i en la pròpia voluntarietat de la societat, però, també ha avisat, no es descarta que, si cal, es pugui impulsar alguna normativa en aquest sentit, com succeeix a altres països.

“No podem seguir consumint com fins ara”, ha remarcat Espot, tot recordant l’actual context europeu provocat per la guerra a Ucraïna. Toca, doncs, “implementar mesures d’estalvi”. I és que, ha avisat, malgrat que les decisions que pugui arribar a acordar l’organisme comunitari “no se’ns apliquen directament, a ningú se li escapa que som molt dependents” del que s’importa des d’Espanya i França. I encara més en un any on la falta de precipitacions ha reduït l’energia que es genera al Principat.

L’executiu vol evitar tornar a pujar les tarifes de FEDA abans de l’hivern, però s’admet ja que aquest increment, si res canvia, acabarà sent necessari de cara a l’any vinentº

Per tal, cal assumir aquesta realitat. “S’albiren temps difícils”, ha avisat el cap de Govern. En un primer terme, es considera que es pot vehicular via recomanacions que “tot sigui voluntari per part de la ciutadania”. Ara bé, també ha avisat que, “si cal, ens plantejaríem un pas més”. És a dir, establir per normativa aquesta obligació de reduir el consum.

Tot i això, sí que ha volgut mostrar la confiança que aquest segon estadi no acabarà sent necessari. “Crec que amb l’esforç de conscienciació hi haurà prou. Penso que podrem contenir la situació”, ha apuntat Espot.

El màxim responsable de l’executiu també ha avisat que, en el futur, podria tornar a ser necessari apujar les tarifes de FEDA. No pas, ha deixat clar, abans de l’hivern. “Intentarem mantenir-ho; tenim l’avantatge relatiu que és un operador públic”, ha comentat.

Ara bé, es tracta d’una situació que no es pot perllongar en excés. Espot ha advertit que “les pèrdues” [que actualment pateix FEDA] “no es poden mantenir indefinidament”. Llavors, ha remarcat, “es posaria en perill la seva viabilitat”. Per tant, “de cara a l’any vinent, veurem si cal alguna mesura més”.

Comentaris (54)

Trending