Govern confia a poder aplicar l’abonament mensual de bus a 30 euros al setembre

La mesura es finançarà amb la nova taxa al diòxid de carboni que gravarà els carburants i que suposaria, en cas que tota es traslladi al preu final, un increment de 3,8 cèntims per litre

Sortidors de carburants.
Sortidors de carburants. Altaveu

El Govern confia que amb l’inici del proper curs escolar, al setembre, pugui aplicar ja les noves tarifes de transport públic que es finançaran gràcies al que es recapti amb la taxa sobre el diòxid de carboni que s’aplicarà sobre els carburants. La llei que establirà aquesta figura s’enviarà en pocs dies al Consell General, un cop aprovada al consell de ministres d’aquest dijous. El text recull, segons s’ha assegurat, part dels neguits del sector de distribució de combustibles, ja que preveu una entrada esglaonada també pel gasoli i la benzina de locomoció.

Així, inicialment la previsió era imposar un gravamen de quinze euros per cada tona de diòxid de carboni, al qual se sumava quinze més que es derivarien des de l’impost especial ja existent. Finalment, però, durant el 2021 una transitòria del text reduirà la primera part a únicament deu euros. Pel que fa al carburant destinat a calefacció, la implementació de la taxa s’allargarà durant sis anys, a raó d’un increment de 2,5 euros per cada exercici.

El Govern assegura atendre part dels neguits dels importadors de carburants amb una reducció de l’impost de cinc euros per tona (10 en comptes dels 15 previstos) fins al 2022

“Hem fet un càlcul que ens permeti donar resposta al sector a la vegada que podem assumir les mesures del transport públic”, ha explicat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. I és que la taxa serà “finalista” i, per tant, els diners que es recaptin aniran íntegrament al fons verd que permetrà finançar actuacions i mesures destinades a potenciar la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

Entre elles, les noves tarifes de transport públic que s’aplicarien un cop entri en vigor la llei -punt que, han recordat tant el portaveu del Govern, Eric Jover, com Calvó, dependrà en gran manera del temps que duri la seva tramitació al Consell General-. La previsió és que es pugui tirar endavant ja al setembre, aprofitant l’inici del nou curs escolar. Així, es crearia un abonament mensual amb viatges il·limitats per trenta euros, al qual els joves hi tindrien accés amb un 50% de bonificació (180 euros l’any). També es reduirà el cost del transport escolar, de 210 a 180 euros.

A banda, una altra part del fons es destinarà a incrementar la dotació del pla Renova. De fet, aquest tindrà una part específicament centrada en la millora de l’eficiència energètica dels edificis per poder reduir la despesa en calefacció pensant, justament, en l’increment de preu que pot tenir els pròxims anys el carburant amb l’aplicació de la nova taxa.

Des del Govern es defensa que la taxa és perfectament assumible pel sector de distribució de carburants. En primer lloc, han remarcat que part d’ella l’assumeix l’executiu desviant els ingressos de l’actual impost especial. A banda, Jover ha deixat clar que “no estan obligats a fer-se’n càrrec sinó que es pot traslladar al preu del producte”. En aquest cas, ha indicat que l’impacte seria de 3,8 cèntims per cada litre, una pujada “molt menor a la progressió fiscal dels països de l’entorn”. Per això, defensa que “el sector continuarà sent competitiu”, ja que “l’evolució fiscal ha estat molt més moderada a Andorra que als altres Estats”.

Etiquetes

Comentaris

Trending