Govern assegura disposar de la “capacitat financera suficient” per poder salvar el teixit econòmic

Jover manté que s’estan fent “totes les accions que siguin necessàries” per poder tenir el millor hivern possible quant a mobilitat però no avança cap detall, ni tan sols si es va de la mà amb l’Alt Urgell, per evitar especulacions

Eric Jover durant la compareixença d'aquest dimecres.
Eric Jover durant la compareixença d'aquest dimecres. SFGA

Hi ha nervis a la casa gran. Una simple pregunta per saber amb quin escenari treballa el Govern a 18 de novembre en relació de la temporada hivernal pot ser resposta amb un dard enverinat. La culpa que les fronteres puguin restar tancades de fet més del que tothom voldria ja no és de la Covid. És dels esborranys i de les especulacions. Això sí, el Govern “té la capacitat financera” necessària “per poder actuar i ajudar els nostres conciutadans”. Pocs o cap missatge gaire tranquil·litzador ha llançat el ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover.

Com en tot el país, a Prat de la Creu hi ha tensió i nervis. Des d’ahir a la tarda, no pas abans, corren les trucades i les gestions. L’esborrany de la Generalitat de Catalunya, que segurament s’acabarà modificant encara que no se sap del cert fins on -i el que menys es tocarà, per ara, serà el confinament perimetral, que és el que afecta Andorra-, ha estat una galleda d’aigua freda a tots nivells. Hi ha contactes “no tan sols amb Catalunya”, ha assegurat Jover, per poder tenir “la major normalitat possible”. Segons el ministre portaveu, s’està en contacte amb Madrid i amb París. Però Madrid, en el cas català, té delegades les competències en el govern autonòmic.

Hi ha contactes “no tan sols amb Catalunya”, ha assegurat Jover, per poder tenir “la major normalitat possible”. Segons el ministre portaveu, s’està en contacte amb Madrid i amb París. Però Madrid, en el cas català, té delegades les competències en el govern autonòmic

Per “prudència” i per “responsabilitat”, Jover no ha donat pistes de per on van els trets. Menys encara si s’ha de fomentar especulacions davant un esborrany que pot sofrir canvis. Fonts properes a l’executiu han reconegut, però, que sort n’hi ha hagut que s’hagi filtrat l’esborrany en qüestió, i no pas per ajudar Andorra sinó per la ‘guerra’ política que es tenen a Catalunya, perquè d’aquesta manera, per poc que es pugui, es podrà mirar d’incidir.

La voluntat és, per aquest hivern, “bellugar el màxim de nombre persones possible” sia a través d’un corredor sanitari o sigui el que sigui. Totes les vies, segons Jover, estan obertes. Però ni tan sols ha pogut aclarir si s’ha fet un front comú amb l’Alt Urgell i l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, que està sent de les poques veus del territori que públicament està mostrant les seves cartes i les seves demandes. Els contactes diplomàtics, polítics o com se li vulgui dir hi han estat, hi són i hi seran si s’ha d’atendre a allò que ha afirmat Jover.

Esperant els clients, que en una part important són els turistes.

Relacionat

Equiparació a l’Alt Urgell o corredors sanitaris, alternatives per poder tenir turisme el Nadal

El ministre, que ha afirmat que s’estan tancant els últims serrells dels protocols sanitaris hivernals -ni tan sols en aquest marc no ha explicat si hi haurà diferències en el cas que puguin venir visitants o no n’arribin-, ha afirmat que on sí que ha d’estar a punt el Govern és en estar al costat del teixit econòmic, dels ciutadans. “És la nostra obligació i la nostra responsabilitat.” Jover ha recordat que hi ha “el coixí necessari” per si cal tornar activar ajuts com durant la primera onada de la pandèmia i el confinament que hi va haver.

El titular de Finances, que s’ha molestat en ser demanat per l’escenari amb què treballa Govern, ha deixat clar que el Govern no es planteja anar a demanar recursos a l’FMI entre altres coses perquè l’administració central ja ha fet els deures i es va “sobrecapitalitzar”, amb la qual cosa hi ha “la capacitat financera” necessària, suficient, per “donar suport”, per “poder actuar i ajudar els nostres conciutadans”. Continuarà.

Comentaris (10)

Trending