Equiparació a l’Alt Urgell o corredors sanitaris, alternatives per poder tenir turisme el Nadal

Després de trobar-se de cop l’esborrany del pla de desescalada català, diversos actors governamentals van iniciar contactes a múltiples bandes per intentar que Catalunya tingui consideracions respecte Andorra

Esperant els clients, que en una part important són els turistes.
Esperant els clients, que en una part important són els turistes. Toni Solanelles

Els contactes entre diversos actors governamentals andorrans i diversos responsables tècnics i polítics de la Generalitat estan plenament actius des d’aquest dimarts a la tarda, quan el Govern va picar de morros amb l’esborrany del pla de desescalada català, filtrat per bé o per mal arran de les divergències que hi ha entre les dues formacions -Junts i ERC- que lideren la Generalitat. Encara bo de la filtració, perquè s’ha obert una petita escletxa per intentar negociar una consideració mínima de Catalunya cap al Principat.

Hores d’ara, i essent conscients que el desconfinament perimetral català és molt impossible que es doni molt abans del Nadal, la intenció seria que, com a mínim, es pugui equiparar Andorra a l’Alt Urgell i a la mínima que els ciutadans urgellencs es puguin moure per més parts del territori català també ho puguin fer els residents al Principat o, en cas que hi hagi moltes dificultats en aquest sentit, mirar de negociar corredors sanitaris per tal que si no vénen turistes catalans puguin arribar al Principat visitants d’altres zones de l’Estat espanyol.

El Procicat, l’organisme que valora en aquest cas els plans relatius a la Covid podria prendre decisions avui mateix. I s’espera que a nivell intern, dins del territori català, hi hagi una mica més de relaxament de mesures que el que establia l’esborrany filtrat aquest dimarts, però a nivell perimetral no es preveuen canvis per ara

Tot està en l’aire encara que segons fonts coneixedores dels contactes que s’estan mantenint hi ha una bona predisposició des de diferents actors de l’escenari polític català. Des d’on hi ha més reticències seria des de la conselleria de Salut, molt més centrada en la gestió sanitària pura i dura i en mirar que no hi hagi fuites que puguin ocasions rebrots de difícil control ara que la situació a Catalunya ha millorat.

El Procicat, l’organisme que valora en aquest cas els plans relatius a la Covid podria prendre decisions avui mateix. I s’espera que a nivell intern, dins del territori català, hi hagi una mica més de relaxament de mesures que el que establia l’esborrany filtrat aquest dimarts, però a nivell perimetral no es preveuen canvis per ara. Però les decisions s’aniran adoptant de quinze dies en quinze dies. I allò que passi per la setmana de Nadal és encara aviat de saber-ho. Algunes fonts remarquen que s’està sent més dur ara conscient que la ciutadania ha de poder tenir uns dies de marge per les festes. I que és possible que al tomb del 21 de desembre s’alci el confinament perimetral durant alguns dies, tot just un màxim de dues setmanes, però mantenint el toc de queda, amb la qual cosa, a Catalunya, l’activitat nocturna continuaria, com ara, desapareguda del tot.

Totes les fonts consultades han remarcat que hi ha molta incertesa i al Principat, altes dosis de preocupació per la ruïna econòmica que pot suposar no tenir, no ja pont de la Puríssima, que aquestes altures ja es dóna per perdut, sinó tampoc Nadal. Hores d’ara a Prat de la Creu només està clar i assumit que si cal fer créixer l’endeutament públic per injectar més ajudes directes al teixit econòmic i empresarial es farà.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending