Govern admet que no es pot garantir al 100% la seguretat a internet

César Marquina, secretari d’Estat de Transformació Digital, remarca que el pressupost de gegants com Google o Facebook és molt més important i, tot i això, reben atacs com el patit a Andorra, que es denunciarà a la policia amb la intenció que s’investigui internacionalment

El secretari d'Estat, Cesar Marquina.
El secretari d'Estat, Cesar Marquina. Pilar Candel

El Govern segueix amb preocupació els atacs a internet. Des de l’executiu, s’admet que la repercussió pot afectar la reputació del país, a la vegada que es defensa que s’està demostrant capacitat per “mitigar” accions molt potents. També es té clar que caldrà invertir més en seguretat, tot i que, s’avisa, no es podrà arribar al pressupost destinat per gegants com Google o Amazon i que, aquests, pateixen fets similars. Pel que fa a la denúncia anunciada per Andorra Telecom, la coordinarà el cos de policia però amb una voluntat de demanar col·laboració internacional per localitzar els responsables.

Així ho ha explicat a Altaveu el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, també responsable de la incipient Agència de Ciberseguretat. La inquietud no es nega des del Govern, en primer lloc, per la potència de les accions que està patint la xarxa. “Són atacs molt voluminosos. Hem arribat a rebre més de 600 gigues, que és una aberració”, ha apuntat.

“Atacs de denegació de servei en té Facebook, Google o Amazon. Es veu a les notícies com també pateixen. El nostre objecitu no pot ser assimilar el pressupost a aquest que poden tenir aquestes empreses, però sí adaptar tots els protocols i mitjans al nostre abans per millorar la protecció”, ha comentat Marquina

En aquest sentit, ha recordat que, ja fa anys, el 2016, es va rebre accions similars. “Sabíem que podria tornar a passar; quan un país, com hem fet nosaltres, es posiciona en el mapa internacional això et pot convertir en un objectiu”, avisa. Des de llavors, però, assegura que “es van establir mesures de protecció per donar més seguretat de la que teníem”.

I, ara, també es planteja fer més canvis i inversió. Avisa, però, que la capacitat econòmica del país no pot arribar a la de grans gegants del sector d’internet. “Atacs de denegació de servei en té Facebook, Google o Amazon. Es veu a les notícies com també pateixen. El nostre objecitu no pot ser assimilar el pressupost a aquest que poden tenir aquestes empreses, però sí adaptar tots els protocols i mitjans al nostre abans per millorar la protecció”, ha comentat. Amb un objectiu clar: “donar un servei de qualitat a tothom, sigui youtuber, un banc o un resident que simplement vol mirar Netflix”.

Justament, això és un dels fets que ha volgut remarcar Marquina. La situació preocupa sigui quin sigui la diana dels atacs, en aquest cas els youtubers. “L’operador ha de prestar el millor servei possible a tots els usuaris”, ha apuntat. En aquest sentit, ha remarcat, però que “es fan tots els esforços possibles perquè aquests incidents no afectin la globalitat del país”. El problema, ha indicat, és que “a mesura que s’han mitigat els atacs als youtubers, l’acció ha anat indiscriminadament a tocar moltes IP i usuaris. I això ho fa més difícil de mitigar perquè costa més”.

A curt termini, es treballa “amb els proveïdors externs que tenim, com ara Movistar, per millorar els seus protocols de resposta”. La idea és poder “millorar el temps per actuar” i, d’aquesta forma, davant nous atacs, “evitar perjudicis al servei de l’usuari d’Andorra”. Reitera, això sí que “d’atacs n’hi ha hagut molts, però no amb aquesta especialització, aquest volum ni aquesta capacitat de reacció segons anàvem mitigant”. Justament, la potència de les accions, és un factor que pot jugar, al seu entendre, a favor de reduir la mala imatge que a l’exterior pugui estar provocant aquesta situació.

Els pirates informàtics han posat Andorra en el punt de mira.

Relacionat

Andorra Telecom avisa que els atacs pirates “més grans que hem patit” poden repetir-se en el futur

Marquina admet que, evidentment, els atacats “poden afectar negativament a la nostra reputació com a país”. Sobretot pel fet que qui ho està patint directament són els youtubers i, per tant, això implica un fort impacte mediàtic. Assegura, però, que hi ha una part que s’ha de veure des d’un punt de vista positiu: “el nivell de sofisticació” de les accions de denegació permet “demostrar que tenim una capacitat de mitigar aquests grans volums”.

El secretari d’Estat ha explicat que Andorra Telecom està preparant ja denúncia que es presentarà davant els serveis tecnològics del cos de policia. Es farà això tot i ser conscients que “l’atac no ve d’Andorra”. A partir d’aquí, el cos d’ordre és qui “té contacte amb Interpol perquè en un àmbit de col·laboració internacional es pugui arribar més lluny”.  

Comentaris (14)

Trending