En línies generals, l’FMI considera que l’economia andorrana “va bé” i, sobretot, “és resilient”. En aquest sentit, Blavy ha valorat de forma positiva “les polítiques públiques adoptades des de la sortida de la pandèmia” i, en especial, “la disciplina fiscal” per la qual s’aposta des del Govern. Així, ha remarcat la reducció del nivell d’endeutament i el fet que es té “una posició exterior sòlida”.
Malgrat això, l’informe de l’organisme també posa en relleu que Andorra ha d’afrontar reptes importants. Entre aquests, ha citat el canvi climàtic, la necessitat de diversificar l’economia o el control del cost de la vida. I, especialment, la reforma del sistema de pensions.
L’organisme valora positivament l’aposta per un parc públic de l’habitatge i insta a prendre mesures per contenir l’impacte social de la crisi de l’habitatge, però també adverteix que cal un equilibri per no distorsionar el mercat
De fet, Blavy ha recordat que, ja fa uns anys, es va fer una alerta sobre aquest punt i ha exposat que, en aquest temps, encara no s’ha fet cap modificació, acceptant, això sí, que s’hi està treballant per trobar un acord entre els diferents grups polítics. “Hi ha un consens en el fet que cal aquesta reforma”, ha valorat, tot expressant l’esperança que aquesta feina conjunta serveixi per “millorar” el resultat final del procés. Tot i això també ha apuntat que alguns dels canvis necessaris poden ser dolorosos (entre els quals cita l’increment de cotitzacions o la reducció de les taxes de conversió. “Les autoritats hauran de decidir què és acceptable per a la població”, ha apuntat. El que ha deixat clar, però, és que cal fer aquestes modificacions i, per això, ha “encoratjat” els polítics a tirar-les endavant. De fet, l’informe parla obertament de “conduir la reforma de forma expeditiva i completa”.
Blavy també ha remarcat la necessitat d’abordar una altra remodelació: la del sistema sanitari. Cal, assegura, per contenir els costos a llarg termini però també per incrementar els ingressos. Ha apuntat que cal “millorar la rendibilitat, reforçar la medicina preventiva, incrementar la recaptació de la sanitat sense sacrificar l’equitat i millorar la governança. Per això, s’insta al pacte nacional a “continuar amb la seva feina per reforçar el sistema de salut”.
També ha estat clar a l’hora de valorar l’acord d’associació. L’FMI insisteix, tal com ja va fer fa un any quan es va conèixer el resultat final de la negociació, que és positiu. Generarà, ha assegurat, “més inversió i més productivitat”. I, per tant, “tindrà un impacte significatiu en l’economia”. Això sí, ha avisat que “caldrà acompanyar i ajudar els diferents actors”.
Al mateix temps, no ha negat que l’acord genera “uns riscos”, que s’hauran d’afrontar. Entre ells, “els costos de la transició, inclosos els que haurà de suportar Govern, i la competència que suposarà per a les empreses locals”. Blavy ha valorat, però, que el fet que s’hagin negociat períodes llargs de transició és positiu. “Si són aprofitats de forma adequada, es pot reduir el risc”, ha comentat.
El cap de missió de l’FMI també s’ha referit a la crisi de l’habitatge, un desafiament que, ha admès, no té “solucions fàcils”. Així, ha considerat positives algunes mesures adoptades per protegir els llogaters, però també ha posat en relleu que “cal anar amb compte perquè en funció del que es faci es pot desincentivar el mercat i, a mitjà termini, això podria tenir efectes contraproduents”. Al seu entendre, la clau és “trobar un equilibri entre les mesures i no distorsionar el mercat”.
Sobre aquesta situació, Blavy ha indicat que té “impactes socials i econòmics”. En el primer cas, agreujats per una particularitat clara d’Andorra: l’elevat nombre de famílies que viuen de lloguer. La mitjana europea, ha comentat, és del 35%. En canvi, al Principat s’arriba al 60%. Per això, ha considerat que “és important prendre mesures per reduir l’impacte social”. En aquest sentit, ha valorat positivament el fet que s’hagi apostat de forma decidida per la creació d’un parc públic d’habitatge. Pel que fa als efectes econòmics, ha apuntat especialment que poden dificultar l’atracció de talent, clau per a la diversificació.
Des de Govern, el ministre de Finances, Ramon Lladós, ha valorat positivament l’informe. En aquest sentit, ha destacat el fet que “ens diu que l’economia andorrana està creixent i que ho fa gràcies a unes polítiques adequades”. També ha acceptat que “tenim reptes com l’envelliment de la població, el canvi climàtic o la necessitat de diversificació”, però ha indicat que “també se’ns diu que l’acord d’associació és una palanca adequada per afrontar-los”.
Comentaris (18)