FEDA admet un inici d’any “molt positiu” però no farà marxa enrere amb la pujada de tarifes

Albert Moles reconeix que la forta relaxació de preu als mercats exteriors els beneficia, però adverteix de la “volatilitat” del sector i remarca que “hem de recuperar la caixa per fer inversions i per estar preparats si hi torna a haver problemes”

Les oficines de FEDA a la capital.
Les oficines de FEDA a la capital.

L’inici del 2024 ha permès veure una clara relaxació dels preus als mercats de l’electricitat. Tant que, per exemple, a Espanya ha suposat que, almenys al març, s’hagi recuperat l’IVA del 21%. Aquesta situació també suposa un considerable avantatge per a FEDA, com reconeix el seu director, Albert Moles. “Han estat mesos positius”, confirma en declaracions a Altaveu. Ara bé, de moment, defensa que cal mantenir la pujada de tarifes aplicada aquest exercici, tant pel risc de “volatilitat” del mercat com per la necessitat de recuperar la caixa després de les pèrdues del 2021 i 2022.

No es pot negar que, ara fa uns mesos, la decisió d’apujar tarifes novament va generar enuig en una part de la ciutadania. No s’acabava d’entendre l’increment més quan ja se sabia que els resultats de FEDA el 2023 serien força positius. L’augment, però, es va acabar aplicant i els dos primers mesos de nous preus han coincidit amb una forta relaxació dels mercats internacionals. I, lògicament, això es tradueix en els resultats de la companyia.

La davallada de cost ha estat tan forta que ha permès que a Espanya es retiri la mesura de l’IVA reduït. A partir d’aquest divendres, a les factures ja s’aplicarà de nou el 21%. Per tant, un descens significatiu del qual FEDA, que compra a l’exterior la major part de l’energia que es consumeix al país se’n beneficia. Per aquella electricitat que no està sotmesa als contractes de llarga durada, ara paga preus molt més competitius.

Les oficines de FEDA a la capital.

Relacionat

Govern accepta l’increment de tarifes demanat per FEDA i la llum s’apujarà un 4,2% el 2024

“Ja ens va beneficiar el descens del 2023 i aquests dos primers mesos de l’any estan sent molt positius”, ha reconegut Moles, que posa en relleu que, pel que fa a Espanya, hi ha dos factors que contribueixen a aquesta relaxació del mercat. Per un costat, el fet que “està fent molt de vent” i això vol dir que es genera més electricitat per via eòlica. Per l’altre, una menor demanda pel fet que l’hivern, igual que a moltes altres parts d’Europa, no està sent especialment dur.

De fet, als mercats del nord la situació també millora pel fet que “ja reben gas dels Estats Units”. Justament, tot fa pensar, apunta Moles, que en un termini breu de temps es podrà deixar d’importar-ne de Rússia. Això, avisa, podria comportar noves alteracions, en aquest cas a l’alça, del preu. I és que, recorda, malgrat l’actual situació, el de l’energia “és un mercat molt volàtil”.

Per això, entén que no s’ha de fer marxa enrere en les tarifes augmentades que, defensa, “encara són molt competitives”. Ho argumenta tot recordant que “és prudent estar preparat per veure-les venir”, tot avisant que “sabem el que és un mes amb els preus alts”. També posa en relleu que “hem de refer la caixa de les pèrdues del 2021 i el 2022 per poder fer inversions” o “per estar preparats si hi torna a haver problemes”.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending