La fase 3 de la represa econòmica incrementa en deu punts la mobilitat

Jover defensa l’actuació del Govern amb les llars d’infants: “hem marcat la capacitat legal per tornar a l’activitat amb uns protocols pactats; cada negoci, en funció de les seves possibilitats i voluntat podrà reobrir”

Trànsit a l'altura del Comunal des d'una càmara de Mobilitat.
Trànsit a l'altura del Comunal des d'una càmara de Mobilitat. Mobilitat

El primer dia de la fase 3 s’ha saldat amb un increment del 10% en la mobilitat interna del país. De fet, la detectada aquest dilluns ha estat inferior únicament en un 25% de la que es donaria en una jornada similar prèvia a l’esclat de la crisi del coronavirus. Des del Govern, s’ha recordat, però, que encara queden uns 13.000 assalariats per acabar de mobilitzar en la propera etapa del desconfinament.

Activitats del sector manufacturer, immobiliàries amb opció d’operacions de compravenda, incloses les visites presencials a pisos o cases, publicitar, recursos humans o benestar personal eren algunes de les professions que es reprenien en aquesta fase 3 del retorn a la normalitat. També despatxos sanitaris o llars d’infants -per ara, tot just dues-. Els càlculs del Govern apuntaven a la posada en marxa d’unes 3.300 persones, de les quals la gran majoria -unes 2.700 s’incorporaven a negocis que estaven tancats de l’esclat de l’emergència sanitària a mitjans de març. La resta, unes 600, eren en empreses que havien estat de guàrdia o en permanència.

I això s’ha traduït de forma clara en la mobilitat interna. En concret, ha pujat 10% en comparació a la que es va registrar un dia laborable la setmana passada. I si la comparació es fa amb la que hi hauria d’haver una jornada normal sense el coronavirus pel mig, la davallada és del 27%. Cal recordar que en setmanes anteriors s’havia arribat a reduir per sobre del 80%.

El servei de guarda d'infants dona servei ja a 160 famílies, a l'espera d'una activació dels col·legis que es preveu per a inicis de juny

En total, es considera que ja hi ha mobilitzats uns 30.000 assalariats. La resta, uns 13.000 encara estan pendents de noves obertures. Tot apunta que aquestes es faran gairebé de cop el dia 2 de juny. “Des de Govern hem marcat la capacitat legal de reprendre l’activitat amb protocols parlats amb el sector”, ha recordat el portaveu de l’executiu, un Eric Jover que ha volgut justificar-se davant els retrets rebuts per part del sector privat de les guarderies i també d’alguns comuns perquè entenen que, en el seu cas, hi ha hagut una certa precipitació. “Cada negoci, en funció de les seves possibilitats i la seva voluntat, podrà reobrir”, ha apuntat.

El que també continua en marxa és el servei de guarda d’infants. Ja dona servei a fins a 160 famílies, segons ha indicat Jover. El portaveu de l’executiu també ha volgut recordar una possibilitat complementària: la de demanar un permís retribuït a càrrec de l’administració, marcat a les Lleis òmnibus.

Això a l’espera del que ja sembla gairebé segur: la reactivació de les escoles a inicis de juny. Per ara, “s’ha transmès un protocol sanitari de les condicions de represa en el món de l’educació” que té com a “element clau” el de “disminuir el contacte entre classes”. Jover ha avançat que “anem a un retorn que compaginarà la vessant presencial i la virtual” i que “cada centre, de forma individual, haurà de desenvolupar un pla, validat pel director del sistema i el ministeri haurà d’estar informat”.

Comentaris (1)

Trending