Estalvi energètic del 8% just el mes anterior a l’entrada en vigor de la segona tarifada elèctrica

Govern ha confirmat els nous preus de l’electricitat: gairebé un 9% més de mitjana per al client domèstic i un 17% en el cas dels professionals, al mateix temps que s’admet que el seguiment de les mesures per reduir el consum no està sent suficient al sector privat i que probablement caldrà fixar accions obligatòries

La llum serà més cara.
La llum serà més cara. arxiu

El Govern manté que s’està començant a comprovar les primeres dades d’estalvi energètic. Al novembre, en global, es va arribar al 8%. Per tant, encara amb camí a recórrer, sobretot al sector privat, com ha admès  el portaveu Eric Jover. Justament, aquest dijous entren en vigor les noves tarifes elèctriques, amb un increment mitjà del 9% pels clients particulars i del 17% per als professionals. Des de l’executiu s’ha remarcat un altre cop la necessitat de consumir menys i s’ha explicat que aquest dimecres, entre set i nou del vespre, hi haurà un nou tall de subministrament des d’Espanya.

Des de l’executiu se celebra que, ni que sigui a poc a poc s’avança en l’objectiu de reduir la despesa elèctrica global al país. Falta anar encara més enllà, però. De moment, a l’octubre s’ha abaixat un 6% i, ja al novembre, s’arriba al 8%. Lluny de la fita del 15% marcada.

Red Elétrica Española ha tallat durant dues hores el subministrament aquest dimecres, situació que s'ha trampejat amb més producció a la central i important energia des de França

L’evolució, però, és diferent segons cada àmbit. Així, s’entén que l’administració està “donant exemple”, amb davallades el mes passat del 12,4% i del 12,7% en l’enllumenat públic. Més modest és l’avenç entre els usuaris domèstics: un 4,5%. “Encara tenim coses a fer, però comencem a veure una rebaixa en el consum. Es demostra que podem fer aquest estalvi i hem de continuar”, ha apuntat Jover.

Especialment, ha reconegut, al sector privat. “És cert que aquí hi ha un tractament heterogeni”, ha apuntat. I, per això, ha avançat que la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, té previst “si no canvien les dades, fer un pas més i implementar una sèrie d’obligacions a través d’un decret”.

Un estalvi que, ha advertit, és clau en l’actual context. De fet, ha explicat que aquest dimecres Red Eléctrica Española ha tornat a tallar durant dues hores el subministrament des del país veí del sud. L’avís amb temps ha permès preparar-se per evitar que els usuaris ho notin. Per un costat, amb més producció a la central; per l’altre, important energia des de França.

Justament el dia abans de l’entrada en vigor de la segona tarifada per part de FEDA, després de la de primavera. A partir de desembre, la llum sortirà més cara. Per als clients domèstics, un increment de cost proper al 9%. Per als professionals, un mitjà del 17%. Unes xifres que, ha assegurat Jover, “permeten trobar l’equilibri entre la tensió que viu FEDA per la compra d’energia i protegir els nostres ciutadans”. Així, ha recordat que la previsió és que la companyia acabi el 2022 amb un dèficit de 25 milions d’euros.

Jover ha volgut defensar que, tot i aquest segon increment, les tarifes són encara molt més baixes que les que es facturen als països de l’entorn. Comparat amb França, un 50% per sota; amb Espanya, un 100%.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending