Espot nega que Govern hagi pagat diners pels documents de l’exnotari Estañol

En resposta a la pregunta formulada per la consellera general no adscrita Carine Montaner, el cap de l’executiu recorda que l’antic fedatari va cedir els documents ja digitalitzats i, a canvi, no se li reclamaria cap quantitat pels que encara s’havien de transformar des del format físic

El cap de Govern, Xavier Espot (quan encara era ministre de Justícia i Interior, el 2016), al costat del recentment cessat notari Josep Estañol.
El cap de Govern, Xavier Espot (quan encara era ministre de Justícia i Interior, el 2016), al costat del recentment cessat notari Josep Estañol.

El Govern defensa que el conveni signat amb l’exnotari Josep Estañol no suposa cap pagament pels documents realitzats per l’antic fedatari públic. Així ho ha afirmat el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, en resposta a la pregunta formulada ara fa unes setmanes per la consellera general no adscrita Carine Montaner. En l’escrit, s’assegura que l’acord el que marcava era que no es reclamaria cap quantitat per les tasques de digitalització d’aquella documentació no digitalitzada, fruit del darrer període d’exercici.

En la resposta, Espot adverteix en primer lloc que, a diferència del que assegurava la parlamentària en la seva pregunta, “no es va decidir pagar el senyor Estañol i encara menys per uns documents que ja eren de l’Estat”. En canvi, explica que el conveni “tenia l’informe favorable tant del gabinet jurídic com d’intervenció general” així com el de la Cambra de Notaris.

Aquest acord, indica,  estableix que l’antic fedatari “cedeix gratuïtament a l’Estat andorrà, a través del Govern, la digitalització de  tots  els  instruments notarials  per  ell autoritzats abans de l’1 de gener del 2018”, un període on, recorden, “no hi havia l’obligació legal dels notaris de digitalitzar els seus instruments notarials”. A canvi continua explicant la resposta, “com a conseqüència de la donació esmentada, el Govern es compromet a no reclamar (...) la finalització dels treballs de digitalització pendents”. Aquests correspondrien als darrers mesos del 2019 i els primers del 2020. Tampoc es demanarà diners per l’enquadernació dels instruments notarials.

En definitiva, “es tracta doncs  d’una  adquisició  a  títol  gratuït  sotmesa  a condicions   o   modalitats   oneroses”. Aquesta estaria emparada en l’article 84 del Codí de l’Administració. També es remarca que “els instruments notarials en format físic, que  pertanyen  a  l’Estat  andorrà,  foren  entregats  i dipositats en el seu dia a l’Arxiu General de Protocols sense  cap  cost” i, de fet, no són objecte del conveni signat amb Estañol.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending