Els ERTOs s’allargaran fins al 30 de juny del 2021 a partir d’una llei totalment nova

La coalició governamental refusa condicionar una suspensió de contracte a la impossibilitat d’acomiadar amb posterioritat el treballador que hagi estat afectat per la mesura

Explicació oficial del mecanisme dels STCT (suspensió temporal del contracte de treball).
Explicació oficial del mecanisme dels STCT (suspensió temporal del contracte de treball).

S’ha de veure com evoluciona la pandèmia i la crisi econòmica que comportarà, però ara mateix, la voluntat de tots els grups parlamentaris és allargar els ERTOs sis mesos més de l’inicialment previst. Formalment no serà cap allargament, sinó una nova llei que hauria d’entrar en vigor com a molt tard l’1 de gener del 2021 i que s’hauria de perllongar fins al 30 de juny. L’accés a aquest mecanisme de regulació del mercat laboral serà molt més restringit que l’actual. Qui tanqui un establiment perquè cregui que li surt més a compte no es podrà acollir a la mesura.

Hores d’ara, tots els grups parlamentaris, segons fonts properes al Govern, ja tenen un document de treball que estableix la filosofia de base. D’entrada (i sembla també que de sortida), la coalició governamental refusa condicionar una suspensió de contracte a la impossibilitat d’acomiadar amb posterioritat el treballador que hagi estat afectat per la mesura. En canvi, la proposta que hi ha sobre la taula és un mecanisme de sis mesos sobre el qual hi hauria consens generalitzat.

A la suspensió temporal de contractes o a reduir la jornada laboral dels seus empleats només s’hi podran acollir aquelles empreses l’activitat de les quals s’hagi tancat administrativament o que hagin tingut una davallada de la xifra de negoci molt important. Establir aquesta caiguda és una de les feines que han de fer el Govern i els grups parlamentaris en el marc del treball que està damunt de la taula. Cal acotar molt més del que s’ha fet fins ara qui tindrà accés als ERTOs i també es disposarà un major control des de l’administració.

El nou text legislatiu millorarà també aspectes tècnics. Millorarà o modificarà. Per exemple, si en el text actual davant un silenci administratiu de cinc dies es donava per acceptada la petició, el futur marc legal establirà un marge de temps major per tal que l’administració es pugui pronunciar. També hi ha tot un seguit de qüestions que es van matisar a partir d’un decret d’aclariments que ara s’integraran, més treballades, directament a la llei. Aspectes com la meritació de les vacances o què es considera salari fix i què salari variable s’inclourà ja en la futura llei.

Comentaris

Trending