L’encariment del cost de la vida es confirma com el més elevat dels últims catorze anys

L’IPC al mes d’abril va ser del 6%, producte d’un increment generalitzat dels preus dels productes alimentaris, de l’energia i del carburant

Les tarifes de l'electricitat tenen una forta incidència en l'increment de preus.
Les tarifes de l'electricitat tenen una forta incidència en l'increment de preus. ARXIU

L’encariment del cost de la vida és, ara per ara, el més elevat dels últims catorze anys. Cal remuntar-se al 2008 per trobar un índex més alt que l’actual 6%. Llavors (juny i juliol) era del 6,1%. El departament d’Estadística ha confirmat aquest matí les dades que ja va avançar fa deu dies. L’augment tan accentuat del preu dels productes alimentaris, en gran part a causa del conflicte entre Rússia i Ucraïna, és el factor principal. Però també contribueixen a l’alça, de manera determinant, l’augment del preu de l’energia i del carburant.

Si a nivell general s’està notant molt l’increment del preu dels productes frescos, en les llars familiars el que més ha contribuït encara a encarir el cost de la vida aquest passat mes d’abril va ser l’electricitat. La pujada de tarifes de FEDA s’ha deixat sentir, atès que portava molts mesos amb un preu fixe que, de cop, ha fet un salt que, de mitjana, ha anat d’entre el 15 i el 20%. En el sector de l’habitatge també es deixa notar, encara que en menor mesura que l’energia elèctrica, la puja que hi ha en el preu dels lloguers o del fuel domèstic.

El preu dels carburants, en canvi, és decisiu per explicar l’encariment del preu del transport, com es pot intuir i entendre. Aquest mateix fet també té afectació en matèria turística o d’esbarjo, atès que també s’incrementa el preu dels viatges pel mateix motiu. A nivell general, l’encariment del preu de l’alimentació i les begudes no alcohòliques és superior a l’increment de l’IPC hagut exclusivament durant el mes d’abril. L’alimentació va encarir-se un 1,9% i sumant tots els capítols el cost de la vida va enfilar-se un punt i mig més durant el darrer mes tancat.

El 6% en què se situa l’IPC acumulat des de l’inici del 2022 al Principat caldrà veure si es confirma com estan al centre, entre la inflació espanyola (8,4%) i la francesa (4,8%). Les dades dels dos països veïns corresponen als indicadors avançats. Tot plegat està previst que es confirmi aquest divendres, quan els serveis estadístics dels dos estats preveuen fer pública la dada definitiva del mes d’abril.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending