En marxa el procés per incrementar les tarifes pels drets d’autor

La societat gestora al país, l’SDADV, ha encarregat una proposta de nou manual a un expert belga que després es vol negociar amb els agents públics i privats implicats, un canvi que s’hauria de fer durant un 2024 pel qual s’aprova un pressupost un 21% superior

Lluís Casahuga, president de l'SDADV.
Lluís Casahuga, president de l'SDADV. G. P.

La Societat de Gestió de Drets d’Autors i Drets Veïns (SDADV) treballa de forma clara en una revisió de les tarifes que percep actualment per l’ús d’obres audiovisuals al país. La previsió és que al llarg del 2024 es tingui enllestit un nou llibre de tarifes, en què ja treballa un assessor extern, per començar les negociacions posteriors amb els diferents sectors afectats, tant públics com privats. De cara a l’any vinent, l’entitat ha aprovat un avantprojecte de 825.000 euros, sensiblement superior al del 2023, tot i que es manté la decisió de no convocar subvencions.

L’SDADV ha celebrat aquest dimecres la seva assemblea general. El punt principal de l’ordre del dia era l’aprovació de l’avanprojecte de pressupost per al 2024, que posteriorment s’haurà d’enviar al Consell General. L’import total creix de forma substancial en comparació al d’enguany. Si pel 2023, la xifra es quedava en 682.000 euros, de cara a l’exercici vinent aquest creixerà fins a 825.000. Gairebé un 21%.

Per un costat, un motiu clau d’aquest increment serà l’aplicació de la variació de l’IPC previst per a aquest 2023, que Govern fixa, a l’hora d’enviar directius per fer els pressupostos del sector públic, en un 4,2%. També hi haurà la recuperació de la figura del director o directora, que després de mesos de recerca s’ha pogut tancar. S’incorporarà ja després de l’estiu. “Ha costat una mica perquè buscàvem un perfil molt concret. Cal tenir en compte que han de ser persones amb un recorregut, amb un coneixement de llengües important i que dominin el món dels drets d’autor i per la pròpia configuració de l’entitat no podem fer grans contractacions”, ha explicat el president de l’SDADV, Llúis Casahuga.

L’entitat, que segueix amb el boicot de les ràdios disconformes amb la regulació dels drets d’autor, ha aprovat de cara al 2024 uns comptes que s’enfilen a 825.000 euros, pels 682.000 d’aquest 2023

Paral·lelament, també es preveu una inversió destacada en el programari necessari per “poder comunicar-nos amb les societats internacionals”. I, també, en la creació dels nous manuals de tarifes i normes de repartiment. Des de l’actual direcció de l’entitat, es té clar que cal actualitzar les actuals. I ja s’admet que el procés no serà senzill a l’hora de plantejar-ho als agents, públics i privats, que ara ja paguen.

De moment, un primer pas ja s’ha fet. “S’ha encarregat un nou manual de tarifes a un expert belga”, ha indicat Casahuga. Un cop es tingui el resultat del treball, arribarà la segona fase. “Caldrà establir converses amb entitats privades, com ara el sector hoteler, o públiques”, ha avançat. En aquest sentit, el president de l’SDADV recorda que “s’ha de tenir en compte que forma part de la llei del país”.

Fins ara, ha volgut remarcar el president de l’entitat, “som una entitat del Principat i no se’ns coneix per portar gent a la Batllia cada dos per tres”. Adverteix, però, que la llei s’ha de complir. I més en un futur escenari amb l’acord d’associació signat. “Es podria haver d’obrir a societats internacionals i aquestes potser no dubten a dur gent davant la Justícia perquè paguin”, ha avisat.

De les despeses previstes, només el 26% serà pel funcionament de la societat. La resta es contempla pel pagament, justament, dels drets meritats a les diferents entitats estrangeres. Casahuga també ha volgut recordar que l’entitat “no rep subvencions” i que “tots els diners surten de la nostra activitat”.

Un altre dels punts de l’ordre del dia de l’assemblea era la cobertura dels llocs vacants al consell d’administració. Així, s’ha incorporat Francesc Puigdemasa com a representant del ministeri d’Economia. Des de Cultura, continuarà Pep Farràs. En canvi, segueix vacant el lloc que ha d’ocupar una persona que porti la veu de les ràdios. No s’ha presentat cap candidat, ja que el sector sempre s’ha mostrat contrari a com s’ha regulat la gestió dels drets d’autor al país.

Comentaris (12)

Trending