Les empreses familiars alerten que l’economia de massa té un límit i cal centrar-se en la qualitat

L’EFA consagra a l’educació com a creació de valor des d’Andorra el seu fòrum anual posant d’exemple la implantació al país de noves universitats virtuals com a símbol de l’atractiu que encara manté el Principat

Francesc Mora, amb Joan Tomàs, durant la presentació del programa del dinovè fòrum de l'EFA.
Francesc Mora, amb Joan Tomàs, durant la presentació del programa del dinovè fòrum de l'EFA.

La quantitat ha mort. Que visqui la qualitat. És una de les reflexions de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) al tomb de la presentació del seu fòrum anual, enguany el dinovè i obligadament telemàtic, que té en l’educació com a eina per crear valor des d’Andorra el seu ‘leit motiv’. Per a l’empresariat familiar la implantació al país de noves universitats virtuals simbolitza l’atractiu que encara manté el Principat partint de la base que “no s’ha d’anar cap a la quantitat sinó cap a la quantitat”.

El president de l’entitat, Francesc Mora, i el seu secretari tècnic, Joan Tomàs, han presentat el programa de la jornada que es realitzarà l’1 de desembre, que comptarà amb les intervencions de la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, i el cap de Govern, Xavier Espot, i que tindrà també la participació de diverses personalitats del món universitari, especialment vinculades als dos centres virtuals de recent implantació al país, la Universitat Carlemany i la Europea.

“Andorra té elements molt bons que fan que la seva oferta” atregui empreses de primer ordre, segons un Francesc Mora que considera que Andorra manté “un entorn de molt bona competitivitat”

Mora ha destacat que el sector de l’educació és un sector d’alt valor afegit que alhora, des del punt de vista de la inversió estrangera, com és el cas dels dos centres esmentats, pot contribuir a la diversificació econòmica del país. “L’educació és clau”, ha corroborat el president de l’EFA, que ha indicat que el fet que grups empresarials traslladin les seves seus universitàries virtuals al país vol dir que Andorra està “en un entorn de molt bona competitivitat” i que les empreses foranes valoren aspectes com la seguretat (ciutadana i jurídica), la connectivitat del país, la fiscalitat o l’alt nivell tecnològic.

“Andorra té elements molt bons que fan que la seva oferta” atregui empreses de primer ordre, en aquest cas, de l’àmbit de l’educació universitària no presencial. Certament, no crearan aquestes empreses molts llocs de treball al Principat, però sí que donaran feina de valor a mida que el projecte empresarial, i cadascú se sap el seu, ha vingut a dir Mora, creixi.

“Si van bé crearan llocs de treball. No seran molts llocs però sí llocs de qualitat”, ha afirmat el president de l’EFA que ha afegit que seran places ben remunerades que evidencien la implantació “d’empreses que aporten valor”. I és que, ha recalcat Francesc Mora, el país “no ha d’anar cap a la quantitat sinó cap a la qualitat” perquè “la massificació té un límit; en aquest entorn el turisme de massa també té un límit” i el que és important, a parer de l’EFA, són aquells projectes que “aporten valor” i generen riquesa.

Aviació i aeroport

Sense entrar a valorar perquè altres projectes com el de La Salle Oberta han quedat gairebé en l’oblit -de fet, el rector d’aquesta universitat amb seu a la Massana participarà ara en el fòrum de l’EFA com a canceller de la Universitat Europea- sí que ha remarcat que el país acull altres projectes de l’àmbit educatiu i formatiu, no necessàriament presencial, com l’escola de pilots d’aviació.

I justament en aquest marc, s’ha demanat a Francesc Mora sobre el posicionament de l’EFA en relació al projecte o l’estratègia aeroportuària del Principat. Mora ha afirmat que les instal·lacions d’Andorra-la Seu a Montferrer “s’han de potenciar amb la seva màxima capacitat” ara que sembla que realment és operatiu i que l’entitat es manté al costat de la Cambra de Comerç en el sentit d’estar “a favor que es realitzi una reflexió profunda” sobre la possible construcció d’un aeroport en territori andorrà.

Comentaris (2)

Trending